Clearview AI:s tjänst gör det möjligt att matcha bilder av okända personer mot en gigantisk databas med över tre miljarder bilder, som företaget påstår sig ha samlats in från Facebook, Youtube, Instagram och miljontals andra sidor på nätet. Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT

Nya uppgifter: Svensk polis använde kritiserade AI-tjänsten fler gånger än tidigare känt

Uppdaterad
Publicerad

Fler polisanställda än vad som tidigare varit känt har använt sig av kontroversiella tjänsten Clearview AI. Det visar Polisens eget yttrande till Datainspektionen.

Efter medieuppgifter och att SVT Nyheter ställt frågor inledde Datainspektionen en tillsyn för att ta reda på om svenska myndigheter kan ha använt sig av den ifrågasatta och kritiserade appen för ansiktsigenkänning.

Samtidigt har Polisen efter en intern snabbutredning förbjudit anställda från att använda Clearview AI då det skulle ”bryta mot ett antal bestämmelser i dataskyddslagstiftningen, vilket bland annat kan leda till sanktionsavgifter”.

Kontroversiella tjänsten Clearview AI

Men då hade några medarbetare redan testat den.

Ansiktsbilder på misstänkta och brottsoffer

Patrick Cordner, chef för polisens nationella it-brottscentrum, uppgav för SVT Nyheter i mars att svenska poliser använt appen vid ett operativt möte med Europol i Haag hösten 2019. I ett fall ska sökningarna ha lett till att ett barn i en svensk sexualbrottsutredning kunde identifieras.

Sammanlagt ska appen ha använts av sex medarbetare vid Nationella operativa enheten (Noa), fem vid nationellt it-brottscentrum och en vid spaningssektionen, i arbetet mot grov organiserad brottlighet.

I ett yttrande som lämnats till Datainspektionen skriver Polisen:

”I arbetet mot internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn har ansiktsbilder på misstänkta och i vissa fall brottsoffer/målsäganden använts i applikationen. Vid spaningsenheten har bilder av okända under spaning lagts in i applikationen i syfte att kunna identifiera personen.”

Fler polisavdelningar

Även två polisanställda i polisregion Syd har registrerat sig för att använda tjänsten under en gratis testperiod på två veckor, varav en vid utredningsenheten som fått kännedom om Clearview AI via Noa. Användningen ska inte ha lett fram till något.

– När polisens dataskyddsombud fick vetskap om att de rutiner som tagits fram inte efterföljts så avslutades användningen. Vi ser fram emot att se vad Datainspektionen kommer fram till, säger Sara Markstedt, jurist på rättsavdelningen.

Ytterligare en anställd vid bedrägerisektionen i Stockholm har använt en tjänst av detta slag vid utredningen av ett mord. Resultatet ska sedan ha använts som bevisning i en rättegång. Men medarbetaren minns inte om verktyget hette Clearview och händelsen ska ha ägt rum för fem år sedan – innan just den appen över huvud taget existerade.

Datainspektionens tillsyn pågår fortfarande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kontroversiella tjänsten Clearview AI

Mer i ämnet