Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Centerpartiets partisekreterare stänger dörren till V-samarbete. Foto: Nils Petter Nilsson/Janerik Henriksson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nytt utspel: Budgetinvit från V till C

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet är redo att lägga krav på stora skattehöjningar åt sidan för att få till ett budgetsamarbete med Centern och därmed undvika extra val.

– Det är ett svårt parlamentariskt läge. Nu behöver partierna lägga gamla käpphästar åt sidan, säger V:s ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson till TT.

V får dock kalla handen från C.

För att Stefan Löfven (S) ska kunna sitta kvar som statsminister är det viktigt att hans rödgröna regering kan få igenom sin budget i höst.

Efter att Liberalerna lämnat januarisamarbetet räcker det inte bara med stöd från S, MP och C för att vara säker på att en budgetproposition går igenom riksdagen.

Med V:s stöd skulle budgeten vara garanterad, men C har hittills inte velat budgetsamarbete med V.

Invit till C

Därför kommer nu Ulla Andersson med en invit till C om att V är redo att lägga budgetkrav, som är svårsmälta för C, åt sidan.

Så ni är redo att lägga krav på stora skattehöjningar åt sidan?

– Det får vi göra i så fall och så får vi återkomma till dem efter ett ordinarie val, säger Andersson.

– I det här läget så tycker jag att vi försöker hitta reformer vi kan vara överens och så får både vi och centern lägga käpphästar åt sidan och samlas kring det gemensamma.

Andersson pekar på flera områden där V och C har ett gemensamt intresse. Till exempel satsningar på landsbygd i form av bättre vägunderhåll och utbyggnad av fiber. Satsningar på miljö och klimat i form av miljöteknik och järnväg.

Men även satsningar på exempelvis bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen och på småföretag.

– Det finns många politiska frågor som vi skulle kunna samarbeta om och vi tycker att det är läge nu.

Dörren fortsatt stängd

Men V får kalla handen från C – något budgetsamarbete är inte aktuellt.

– Vänsterpartiet har genom sitt agerande fällt det januariavtal som innehöll väldigt mycket bra politik. Så det känns inte som att det här är grunden för ett djupare samarbete, säger Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet.

Man säger alltjämt nej till allt samarbete med Vänsterpartiet.

– Vi vill inte budgetförhandla eller ha en organiserad samverkan på något sätt med Vänsterpartiet. Det är alltför stora politiska skillnader, säger Michael Arthursson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen

Mer i ämnet