Foto: TT

Stödet för SD svårt att mäta – opinionsföretagen underskattar stödet

Uppdaterad
Publicerad

Opinionsmätningarna som visar vad väljarna gör för partival är träffsäkra i en historisk och internationell jämförelse. Men det finns ett stort undantag. När det gäller Sverigedemokraterna har opinionsföretagen hittills alltid underskattat stödet.

– Historiskt har vi väldigt träffsäkra opinionsmätningar. Statistiken hittills talar för att vi kommer att landa i en felvisning som i genomsnitt ligger kring en procentenhet per parti, säger Henrik Ekengren Oscarsson, som är professor i statsvetenskap som leder valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet.

Kort sagt kan man lita ganska bra på att opinionsundersökningarna ger en ganska bra bild av var väljarna står just nu. Men det gäller inte för alla partier, i varje fall inte om vi blickar bakåt.

Val 2018 – #dinröst

– I Sverige har opinionsföretagen haft en underskattning av Sverigedemokraterna i alla val sedan 2006. Väldigt mycket av de felen har alltså samlats på ett och samma parti, och det är ju inte bra, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Många vill inte berätta

Novus, som levererar väljarundersökningar till SVT, underskattade liksom de flesta andra opinionsföretag med ganska bred marginal stödet för Sverigedemokraterna inför riksdagsvalet 2014. Opinionsföretagen uppskattade stödet för Sverigedemokraterna till allt från 8 procent till 11 procent. Valresultatet landade på knappa 12,9 procent.

– Vi måste ha ett högre förtroende för att vi kan göra vårt jobb. Om vi vet att vi har en felkälla, om vi inte täpper till den, ja, då har vi ett problem, säger Torbjörn Sjöström, som är VD för Novus.

I dag hoppas Novus att man har lyckats med det genom att korrigera för deras egen analys av valet vid 2014, nämligen att många som svarar på en undersökning inte vill berätta att de tänker rösta på Sverigedemokraterna. Flera andra opinionsföretag har försökt att korrigera sina missar på liknande sätt. 

”Ingen vill står i skamvrån”

Frågan är hur bra de har lyckats med det. I dag spretar opinionsföretagens uppskattade stöd för Sverigedemokraterna väldigt mycket. Lägsta notering ligger på drygt 18 procent, högsta på drygt 24 procent, ett spann på hela 6 procentenheter, vilket kanske skvallrar om hur svårt det är att läsa av just stödet för Sverigedemokraterna. Facit kommer på valdagen.

– Det är inget institut som vill stå i skamvrån efter den 9:e september och ha missat lika mycket på Sverigedemokraternas väljarstöd som man gjorde sist, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet