Foto: ExpressenTV/DiTV.

Bilbränderna första ämne i partiledardebatt

Uppdaterad
Publicerad

Den första stora partiledardebatten efter sommaren ordnas på tisdagskvällen i Göteborg av Expressen och Dagens Industri. Först av allt togs gårdagens bilbränder upp.

Debatten inleddes klockan 20. Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fick varsin fråga om de bilbränder som ägde rum på måndagskvällen i framför allt Göteborg.

Stefan Löfven fick frågan om vad regeringen mer kan göra mot kriminaliteten än att skjuta till mer pengar och höja straffen.

– Vi ska fortsätta se till att ge polisen mer resurser, vi ska ha fler poliser, bättre möjligheter till kamerabevakning. Vi har skärpt ett 30-tal straff och vi ska fortsätta göra det, svarade Stefan Löfven.

Han framhöll även att samhället alltid är starkare än de kriminella och att allmänheten inte ska tolerera att kriminella begränsar människors frihet.

M: ”Betald utbildning för poliser”

Moderatledaren Ulf Kristersson menade att det inte är någon idé att säga att brotten är oacceptabla om man i praktiken låter dem fortsätta att ske.

– Staten ska sköta våldsmonopolet, annars tappar människor tilltron. Vi måste ta fram mer resurser och visa vägen till fler poliser, hur vi ska få dem att stanna i yrket. Vi föreslår betald utbildning och så måste vi stå upp för polisens svåra arbete. Polisen uppfattar inte att det är meningsfullt att brottslingar släpps ut så fort de har gripits, sade Ulf Kristersson.

Han sade också att det ska stå klart för föräldrar till kriminella unga att om de inte kan hantera sina barn så ska socialtjänsten säga till dem att den kommer att göra det.

Därefter fortsatte debatten med ämnena vård, klimat, ekonomi och migration.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.