Flera demonstrationer har hållits runt om i Sverige den senaste veckan. Bland annat i Malmö den 9 juni. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen: Färre demonstrationer ska tillåtas

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska bli mer restriktiv när det gäller tillstånd för demonstrationer. Anledningen är att man vill minska smittspridningen av coronaviruset.

Det är en grundlagsskyddad rättighet att demonstrera men demonstrationsfriheten får begränsas om det görs för att hindra en pandemi. Det konstaterar Polisen i ett pressmeddelande.

Polisen lutar sig mot ordningslagen och skriver vidare att Covid-19 är ett exempel på en sådan pandemi som kan vara skäl att inte ge tillstånd till en demonstration.

BLM-demonstrationer i Sverige

Black lives matter-demonstrationer i bland annat Stockholm och Malmö har den senaste veckan samlat långt fler människor än nuvarande maxgränsen på 50 personer. Enligt Polisen är det en omöjlig uppgift för arrangörerna att begränsa folksamlingens storlek.

– Utifrån denna utgångspunkt kommer Polismyndigheten iaktta en mer restriktiv hållning vid bedömningen av om en arrangör ska beviljas tillstånd för en demonstration eller inte, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för corona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BLM-demonstrationer i Sverige

Mer i ämnet