Foto: Rasmus Åman

Poliskvinnans knäböjande avväpnade hätska stämningen

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under den hätska stämningen i centrala Stockholm igår under demonstrationerna för Black Lives Matter-rörelsen utspelades en känslosam scen där polisen och demonstranterna förenades i kramar och samförstånd.
Ett filmklipp visar hur en kvinnlig polis på Karlbergsvägen i centrala Stockholm gick ner på knä med knuten näve i luften för att visa sympati.

Det hela föregicks av att en polisbil omringades av upprörda demonstranter. När ytterligare en polisbil anslöt med förstärkning och flera poliser med höjda batonger skulle försöka skingra folkmassan så bestämde sig den kvinnliga polisen för att lugna ner stämningen.

Framför polisbilen, tog hon ner sin batong, satte ner ett knä i backen och höjde sin knutna näve. Det tystade folkmassan och många av demonstranterna började applådera.

När den kvinnliga polisen reste sig upp ville flera människor ge en kram till poliskvinnan, som märkbart rörd och med tårar i ögonen omfamnade flera demonstranter.

Efter händelsen har kritik framförts från flera håll, som går ut på att polisen gav uttryck för ett politiskt budskap med sin knytnäve och med den skylt hon höll upp där det stod “White silence is violence” (Vit tystnad är våld).

Polisen har fått kritik på twitter från bland annat från Robert Stenkvist (SD) och Hanif Bali (M). Robert Stenkvist skriver bland annat ”Det här är fullständigt oacceptabelt. Undergräver förtroendet, opartiskheten och respekten för polisen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.