Håkan Ericsson lämnar posten som vd för Postnord och med sig får han en fallskärm på drygt 14 miljoner kronor. Foto: TT

Postnords vd och finanschef får lämna företaget

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Ericsson lämnar posten som vd och koncernchef för Postnord – och med sig får han en fallskärm på drygt 14 miljoner kronor. Tillförordnad vd blir Annemarie Gardshol. Också finanschef Gunilla Berg kommer att lämna organisationen.

Styrelsen för Postnord anser att bolaget behöver en ny ledning och nuvarande vd Håkan Ericsson får lämna sin post. Det framgår av ett pressmeddelande från företaget.

”Som en konsekvens av accelererande marknadsförändringar behöver takten i Postnords omställningsarbete öka ytterligare”, säger Postnords ordförande Christian Jansson i pressmeddelandet.

Poststrulet

Han säger också att styrelsen och Håkan Ericsson gemensamt kommit fram till beslutet.

14 miljoner i fallskärm

Håkan Ericsson har sex månaders uppsägningstid och tolv månaders avgångsvederlag. Uppsägningen kostar därmed 14,2 miljoner kronor, skriver TT.

”Jag är stolt över att ha lett ett omfattande förändringsarbete tillsammans med alla medarbetare på Postnord de senaste dryga fem åren. Grunden för nästa fas i detta arbete är på plats, och det är nu rätt tid att lämna över till ett nytt ledarskap”, säger avgående koncernchef Håkan Ericsson i en kommentar.

Finanschef lämnar också

Även finanschef Gunilla Berg kommer att lämna organisationen, enligt pressmeddelandet.

Tillförordnad finanschef blir Lena Larsson och tillförordnad vd blir Annemarie Gardshol. Rekrytering inleds omedelbart med målsättningen att ha ny permanent koncernchef samt finanschef på plats senast kring årsskiftet, skriver bolaget.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S), som ansvarar för bolag med statligt ägande, har avböjt att kommentera ledningsbytet. Hans pressekreterare säger till TT att det är en uppgift för bolagets styrelse.

Fakta: Förluster och kritik

I bakgrunden till Postnords problem spökar digitaliseringen av brevvärlden, färre skickar fysiska brev när fler brev skickas digitalt. Den har skapat stora förluster och problem vid omställningen av koncernen med runt 30 000 anställda.

Värst har det varit i den danska rörelsen, som härom året blossade upp i en ägarstrid mellan den danska och svenska staten om vem som skulle betala för miljardförlusterna i Danmark.

I Sverige har omfattande kritik riktats mot Postnords posthantering med uteblivna och sena leveranser.

I omställningen till den nya världen har vd Håkan Ericsson velat höja portot rejält, slopa tömning av brevlådorna på söndagar och införa utdelning av post varannan dag i stället för varje dag.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet