Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Regeringen släpper region Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen försöker nu göra upp om storregionerna Svealand och Götaland med i första hand Centerpartiet. Men tankarna på storregionen Norrland släpps.

Det uppger civilminister Ardalan Shekarabi (S) för TT. Regeringen föreslår inte längre att de fyra landstingen i Norrland ska slås samman.

– Region Norrland är inte med i förslaget. Det blir Svealand och Götaland som är föremål för diskussion, säger Shekararbi till TT och tillägger att de närmaste dagarna måste frågan om åtminstone två storregioner ska bildas 2019 avgöras.

– Regionfrågan har diskuterats, i modern tid, i tolv år och vi har berett förslag i tio år, från tre statliga utredningar. Antingen har vi en möjlighet att komma överens de närmaste dygnen eller så är den här frågan borta från dagordningen, säger Shekarabi.

LÄS MER: Regionrådet i Jämtland lättad

Sätter sitt hopp till (C)

Han sätter sitt hopp till att Centerpartiet och kanske Kristdemokraterna kan vara intresserade av att göra upp med regeringen och Vänsterpartiet. Det är främst C:s, men också V:s och KD;s synpunkter som regeringen har försökt gå till mötes. Han räknar i princip bort att Moderaterna och Liberalerna skulle vilja vara med.

– Vi har lagt fram ett förslag där vi har beaktat de synpunkter som framförallt Centerpartiet har framfört, om att regionaliseringen också måste innehålla flytt av ansvar från nationella nivån till regionerna, säger Shekarabi.

Han tillägger att förslaget också har anpassats för att underlätta för de landsting som visat större intresse än andra att gå samman.

LÄS MER: ”Beskedet är olyckligt”

”I norr vi haft mest att vinna”

– Det här är värsta tänkbara scenariot. Det är vi i norr som hade haft mest att vinna på en regionreform. Nu går regeringen vidare i en process som kommer att göra redan starka regioner ännu starkare, säger Maria Stenberg (s), landstingsstyrelsens ordförande i Norrbottens läns landsting i ett pressmeddelande.

2015 tillsatte regeringen en kommitté med uppdrag att ta fram ett förslag på en ny läns- och landstingsindelning i Sverige. I somras presenterades förslaget: att Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten skulle bilda en gemensam region. Sedan dess har de fyra landstingen och regionerna i norr arbetat tillsammans med målet att eventuellt bilda en gemensam region första januari 2019.

– I och med det här beskedet är det viktigare än någonsin att vi i norr hittar konkreta samarbetsområden för att klara våra gemensamma utmaningar inför framtiden, säger Maria Stenberg.

LÄS MER: ”Viktigare än någonsin att vi i norr hittar konkreta samarbetsområden”

Flera kritiska röster

För regionrådet i Västerbotten, Erik Bergkvist, kom beskedet om att storregionen Norrland släpps som en stor besvikelse.

– Det här är ingen behaglig upplevelse, en riktigt stor besvikelse, säger han och fortsätter:

– Jag har jobbat för att det här ska bli verklighet i tio år tillsammans med andra i norra Sverige och vår bedömning är att en storregion är absolut nödvändig för att vi ska kunna jobba vidare med vår regionala utveckling inom bland annat sjukvård.

LÄS MER: ”En stor besvikelse

Oppositionen positiv

Beskedet om att regeringen släpper tankarna på storregion Norrland kom som ett positivt besked för oppositionsrådet Anders Ågren (M).

– Om det stämmer är det här en glädjens dag för norra Sverige och särskilt Umeå och Västerbotten. Protesterna har påverkat och gett resultat, säger han.

LÄS MER: ”En glädjens dag”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges nya storregioner

Mer i ämnet