Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under partiledardebatten kritiserade Ulf Kristersson (M) statsministern för hennes uttalanden i samband med besöket på stridsskeppet USS Kearsarge. Hör Anderssons svar i klippet. Foto: Sveriges riksdag

Kristersson: ”Så här kan inte ett land styras i längden”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsfrågan hamnade högt upp på dagordningen under riksdagens partiledardebatt.

– Så här kan inte ett land styras i längden med ständiga regeringskriser och förlorad kontroll över den grova kriminaliteten, sade Moderatledaren Ulf Kristersson under debatten.

På onsdagen hölls den sista partiledardebatten i riksdagen innan valet i september. Och den gav en viss försmak av den stundande valrörelsen där en stor del av diskussionen kom att handla om regeringsfrågan.

Oppositionen tog flera chanser att angripa regeringen för sitt svaga parlamentariska stöd som har varit en bidragande orsak till flera regeringskriser under mandatperioden.

– Så här kan ett land inte styras. Ständiga regeringskriser eller hot om regeringskriser i ett land som förlorat kontrollen, sa Ulf Kristersson.

– Det finns så mycket som jag skulle vilja göra. Vi har lagt så många förslag som hade kunnat skapa ett bättre samhälle men som har stoppats av en nejsägar-riksdag, svarade statsminister Magdalena Andersson.

S går till val som enskilt parti

Även Kristdemokraternas Ebba Busch tog upp regeringsfrågan, och ville veta om Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet är välkomna in i Magdalena Anderssons regering.

– Jag har varit tydlig med att vi kommer att gå till val som enskilt parti, sen kommer vi på bästa sätt förvalta det valresultat som kommer, sa Andersson.

Hon ställde sig även frågande till om oppositionen är överens om att bilda regering med Jimmie Åkesson (SD).

M kritiserar S om Nato

Även Natofrågan tog plats i debatten när Ulf Kristersson anklagade Magdalena Andersson för att dra in den svenska ansökningsprocessen i valrörelsen. Något han själv lovat att inte göra.

– Socialdemokraterna förhandlar utrikespolitik med en politisk vilde i den farligaste tiden sedan andra världskriget. Och statsministern stod på ett amerikanskt stridsfartyg och talade illa om den opposition som har sett till att regeringen över huvud taget har stöd för Sveriges Natoansökan, eftersom halva regeringens eget underlag är emot Nato. Magdalena Andersson, svagt ledarskap, sa Kristersson.

Andersson svarar att hon sedan kriget utbröt har jobbat hårt för ett ökat försvarsanslag, ett brett parlamentariskt stöd för ett svenskt Natomedlemskap samt säkerhetsförsäkringar under den känsliga ansökningsperioden.

– Nu behöver vi ha samarbete och samförstånd i Sverige, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.