Officersstudent vid Försvarshögskolans Campus Karlberg i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rekordmånga vill bli officer

Publicerad

Intresset för att bli officer har ökat kraftigt. I år sökte 708 personer till Försvarshögskolans officersprogram. Det är en ökning med 38 procent jämfört med 2018. Dessutom vill allt fler kvinnor bli officer.

Försvarsmakten har haft problem med att locka kvinnor till officersyrket. Sverige har tidigare stuckit ut som ett land med låg andel kvinnliga officerare jämfört med andra länder i Europa och Nordamerika.

Men 2019 tycks trenden vända. Av 708 sökande till Försvarshögskolans officersprogram är 124 kvinnor. Det kan jämföras med 2018 då 70 var kvinnor av 513 sökande.  Den könsneutrala värnplikten tros vara en av flera förklaringar. Det motsvarar en ökning av antalet kvinnor med 77 procent.

Andelen kvinnor som sökt, 17,5 procent, är en av de högsta hittills.

– Vi tror ändå att vi ser ett trendbrott med ökat antal sökande. Bland annat ökas ju rekryteringsbasen i och med den könsneutrala värnplikten och antalet värnpliktiga kommer successivt att utöka, säger flottiljamiral Ewa Skoog Haslum, vicerektor vid Försvarshögskolan i ett pressmeddelande.

Tomma platser

Tidigare år har utbildningsplatser gapat tomma, men i år ser det ut att bli konkurrens om dem. Samtidigt är Försvarsmaktens behov av officerare stort. Verksamheten växer och pensionsavgångarna är stora. Det är däremot för tidigt att blåsa faran över.

– Det är för tidigt att dra några säkra slutsatser. Först om ett par tre år kommer vi att kunna se effekten av den återinförda värnplikten som numera är könsneutral, om trenden med ökat antal som söker och antas till officersprogrammet håller i sig, säger Skoog Haslum.

Flottiljamiral Ewa Skoog Halsum är vice rektor vid Försvarshögskolan och den högsta kvinnan inom marinen. Foto: Per Lunge

Uttagningstest

Just nu testas cirka 480 av de 708 sökande som gått vidare i antagningen.

Första steget är ett inskrivningsprov med fysiologiska och psykologiska tester. De som klarar dessa går vidare till bedömning av deras lämplighet av bland annat psykolog.

Bland årets sökande är det 207 värnpliktiga som gör sin militära grundutbildning och som söker direkt till officersutbildningen.

Det vanligaste är annars att de sökande har anställning som gruppbefäl, soldat eller sjöman i Försvarsmakten när de ansöker, uppger Försvarshögskolan.

Fakta sökande

Visa

År och sökande (varav kvinnor) Antagna som tackat ja (varav kvinnor)   

2019    708 (124)        Ej klart

2018    513 (70)        148 (24)

2017    510 (70)         139 (25)

2016    463 (47)        126 (16)

2015    497 (63)        118 (15)

Officersprogrammet

  • Treårigt utbildningsprogram som ger yrkesexamen (officersexamen)
  • Utbildningen berättigar inte till studiemedel eftersom Försvarsmakten står för kost och logi och även fickpengar under utbildningen.
  • Tre olika inriktningar: krigsvetenskap, militärteknik och nautik.

Källa: Försvarshögskolan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer