Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bassem Nasr (MP), ledamot i riksdagens justitieutskott, har valt valt att kalla rikspolischef Anders Thornberg till justitieutskottet. Se mer i klippet. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Rikspolischefen i möte med politiker: ”Polisen tål alla granskningar”

Uppdaterad
Publicerad

En härva skakar Sveriges högsta polisledning. Nu växer kritiken mot rikspolischefen Anders Thornberg – som hittills har mött frågorna med tystnad. ”Polisen tål alla granskningar, nästa fråga”, ska rikspolischefen Anders Thornberg ha sagt vid ett möte med politiker tidigare i veckan.

Två gånger de senaste åren har ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving anmälts för brott mot Noas underrättelsechef Linda Staaf. I september 2020 och i december 2021.

Båda gångerna lades anmälningarna ner dagarna efter – av samma åklagare.

Löfving har dessutom utretts för misstänkt tjänstefel på grund av uppgifterna om att han hade en relation med Staaf efter att hon fick jobbet som polisens nationella underrättelsechef.

SVT har pratat med en rad rättsexperter, politiker och personer inom polisen som ifrågasätter hur ärendena har hanterats.

– En hemlig relation är det klassiska exemplet på en sårbarhet, sa arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog som menar att det är en fråga om rikets säkerhet.

Men hittills har polisledningen, med rikspolischef Anders Thornberg i spetsen, mött mediernas frågor med tystnad.

Möte med politiker

Tidigare i veckan närvarade Thornberg vid ett möte med Polismyndighetens insynsråd, som består av 15 politiker utsedda av regeringen.

Linda Westerlund Snecker (V) var en av deltagarna. Hon säger att hon tog upp avslöjandena om Mats Löfving och Linda Staaf.

– Thornberg sa att ärendet hade hanterats enligt gängse ordning. Men i medierapporteringen framkommer det andra uppgifter. Det förvånar mig, säger Linda Westerlund Snecker.

Enligt henne avslutade rikspolischefen med att säga: ”Polisen tål alla granskningar, nästa fråga”.

– Det var tydligt att det var sista ordet i frågan. Det är i grunden en bra inställning från högsta chefen, att de inte har något att dölja. Om det stämmer.

”Beklaglig situation”

Helena Vilhelmsson (C) var också med på mötet.

– Det är en beklaglig situation som uppstått. Men insynsrådet har inte mandat att göra något formellt mer än att säga att vi förväntar oss att detta löses snabbt och korrekt, säger hon.

På fredagen begärde Bassem Nasr (MP) att Anders Thornberg ska kallas till justitieutskottet.

Hör varför i klippet ovan.

Linda Staaf tillbakavisar uppgifterna om att hon skulle ha utsatts för brott. SVT har sökt Mats Löfving och Anders Thornberg vid upprepade tillfällen.

Vet du mer om härvan inom polisen? Tipsa våra granskande reportrar här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En hemlig relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet