S kallar Tobias Billström (M) till utrikesutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Tobias Billström (M) kallas till riksdagens utrikesutskott för en överläggning om terrorstämpling av det Islamiska revolutionsgardet i Iran.

Alla medel måste användas för att öka trycket mot den iranska regimen, menar Socialdemokraterna som står bakom initiativet. Framför allt vill man att Sverige i egenskap av EU-ordförande ska driva på för en europeisk terrorstämpling av revolutionsgardet.

– Vår uppfattning är att Revolutionsgardet är en brutal extremistisk organisation. Man ägnar sig åt omfattande våld mot sin egen befolkning, men även utomlands. Man utbildar exempelvis Hizbollah och medverkade på Assad-regimens sida i Syrien-kriget, säger Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

”Har kunnat glida”

Morgan Johansson hoppas nu att regeringen ska använda Sveriges EU-ordförandeskap för att driva frågan på europeisk nivå.

– Regeringen har hittills glidit i frågan, men det kan man inte göra längre. Nu behöver man ta fram en ståndpunkt till nästa vecka, säger Morgan Johansson som hoppas att en majoritet av riksdagens partier ska gå på Socialdemokraternas linje.

Överläggningen i utrikesutskottet är planerad att hållas nästa torsdag, den 16 mars.

Lojala till revolutionen

Islamiska revolutionsgardet är en oberoende gren inom Irans väpnade styrkor och beskrivs ha en central roll i fråga om att slå ner protester och organisera internationell terror. Organisationen har varit en viktig del i att slå ner de protester som startade efter 22-åriga Mahsa Aminis död i moralpolisens förvar i september 2022.

Revolutionsgardet grundades av regimens förste ledare ayatolla Ruhollah Khomeini i april 1979, strax efter den iranska revolutionen. Den har ingen lojalitet till det iranska folket. I stället ligger lojaliteten helt hos revolutionens ideologi och Irans högste andlige ledare.

Sedan tidigare har både USA och Kanada terrorstämplat gruppen.

SVT Nyheter söker utrikesminister Tobias Billström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.