Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Jan Emanuel Johansson, tidigare riksdagsledamot för S, kommer S och SD börja samarbeta om två mandatperioder. I klippet ovan svarar S partisekreterare Tobias Baudin samt SD:s Jessica Stegrud på om de tror att partierna kommer samarbeta. Foto: SVT

S-profilerna: Socialdemokraternas nya strategi – låta som SD

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har börjat låta allt mer som ärkefienderna i Sverigedemokraterna. Det anser flera S-profiler som Politikbyrån har talat med.

Och den nya retoriken är en uttänkt strategi.

– De tror på riktigt att om man lånar SD:s ord och tonalitet, om man pratar om invandring på det här sättet, så kan man vinna valet, säger den S-märkta ledarskribenten Anders Lindberg.

Socialdemokraterna och partiledaren Magdalena Andersson får intern kritik för att de har börjat låta allt mer som Sverigedemokraterna – det parti som S har målat ut som huvudmotståndare.

Kritiken riktar sig bland annat mot partiets nya samhällsanalys.

Politikbyrån

– Jag tror det finns en strategisk idé hos S att slipa ned kanterna mot SD. Att inte ha samma retorik som Stefan Löfven hade. Man lånar ord och begrepp som jag tror att många uppfattar som just sverigedemokratiska, säger Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet.

”Alla dammluckor öppna”

Elisabeth Marmorstein är inrikespolitisk kommentator på SVT:

– Det här är inte nytt, S lät på ett liknande sätt även inför valet 2018. Men det är inte okomplicerat, ju mer S låter som SD i deras viktigaste fråga, desto knepigare kan det bli att skrämmas med SD. Och S har ett behov av att hålla liv i sin antipati mot SD, det svetsar samman oppositionen, går hem bland storstadsväljare och mobiliserar internt.

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, anser att partiets retorik har gjort en helomvändning.

– Den har förändrats från en nästan tystnadskultur och beröringsskräck med migrationsfrågor till att alla dammluckor öppnats. I dag finns inga gränser kring hur man som parti kan uttrycka sig kring invandring och invandrare.

Jan Emanuel Johansson tror på samarbete

Jan Emanuel Johansson, tidigare riksdagsledamot (S), tycker också att retoriken har förändrats.

– Hela grejen har ju gått ut på att SD har kopierat S frågor. Men sedan har sossarna börjat ta tillbaka sina gamla frågor, men uttalade på ett sverigedemokratiskt sätt.

S partisekreterare Tobias Baudin håller inte med om kritiken.

– Vi har ju alltid varit för ordning och reda i migrationspolitiken, säger han.

I klippet ovan kan du höra Tobias Baudin och SD-toppen Jessica Stegrud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet