Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några veckor före valet sänder Socialdemokraterna positiva signaler kring kärnkraftens framtid i framtidens svenska energiproduktion. Foto: Pontus Lundahl, TT

S signalerar svängning i synen på kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen presenterade Socialdemokraterna sin ”generalplan” för att snabbt öka Sveriges produktion av billig el. Och trots att partiet i tidigare regeringskoalitioner varit skeptiskt mot mot kärnkraft anser S nu att kärnkraft är viktig även framtiden och öppnar för en utbyggnad.

Elpriserna rusar och i skuggan av Ukrainakriget har Sveriges framtida energiförsörjning börjat bli den dominerande frågan i valrörelsen. Ett faktum som till synes fått Socialdemokraterna att omvärdera kärnkraften.

– I debatten har man tidigare talat om ett energislag åt gången, men det kommer inte räcka. Om vi ska klara både energiförsörjningen och att pressa priserna behövs ett helhetsgrepp i Sverige, säger finansminister Mikael Damberg till SVT.

Öka effekten

Enligt Damberg kommer kärnkraftens andel av energiproduktionen behöva växa, bland annat genom öka effekten på dagens reaktorer och även tillåta att de är i drift längre än tidigare planerat.

– Vi öppnar också för att om det kommer ny kärnkraftsteknik så ska den gå att utveckla, säger Damberg utan att presentera några konkreta förslag på hur förutsättningarna för ny eller förlängd kärnkraft ska förbättras.

S ska även se över målet att Sveriges energiförsörjning senast år 2040 till 100 procent ska komma från förnybara källor, ett mål som förutsätter att all kärnkraft då har lagts ned eftersom den inte klassas som förnybar.

– Vi är beredda att diskutera den formuleringen i breda politiska samtal, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Kristersson (M): ”Nonsens”

Flera borgerliga oppositionspartier har i tidigare energisamtal  argumenterat för att ordet ”förnybar” ska bytas ut mot ”fossilfri”, vilket skulle innebära att kärnkraften skulle kunna leva vidare efter 2040. S hittills sagt nej men signalerar nu alltså en svängning.

En svängning som moderatledaren och statsministerkandidaten Ulf Kristersson inte ger mycket för.

– Några veckor före ett val säger de att de vill ha samtal som ska låta som att de nu är för kärnkraft. Det är rent nonsens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.