Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”S vill inte riskera att förlora viktiga mittenväljare” – hör SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsons analys. Foto: SVT:s arkiv

S svänger om kärnkraften – anser att utbyggnad är ”ganska bra”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna byter ståndpunkt i kärnkraftsfrågan. I SVT:s valkompass svarar de från och med i dag att det är ett ”ganska bra” förslag att bygga ut kärnkraften i Sverige. Tidigare värderade man förslaget som ”ganska dåligt”.

De skenande elpriserna har gjort att Sveriges framtida energiförsörjning blivit en viktig valfråga. Elva dagar innan valet signalerar partiet nu en svängning i synen på kärnkraft. I SVT:s valkompass har partiet uppdaterat sin ställning i kärnkraftsfrågan. Från att klassa förslaget ”Kärnkraften ska byggas ut” som ett ganska dåligt förslag, anser man nu att det är ett ganska bra förslag.

Timmar innan deadline

Detta meddelar man timmar innan partiernas deadline för ändringar i de olika sakpolitiska påståendena i valkompassen.

– Vi skickar ut dessa redan i juni och partierna får då veta att de har fram till sista augusti att meddela eventuella ändringar. Socialdemokraterna är det enda partiet som hört av sig för ändringar när det gäller Riksdagskompassen som jag känner till, säger Mikael Pettersson, projektansvarig för SVT:s valkompass.

Socialdemokraterna har tidigare varit skeptiska mot kärnkraft. Men när partiet nyligen presenterade en ”generalplan” för hur Sverige ska öka sin produktion av billig el var ett av förslagen att underlätta för de som vill investera i kärnkraft.

– Energifrågan har ju blivit en av de hetaste valfrågorna och det är intressant att partiet ändrar sig så tätt inpå valet, säger Mikael Pettersson.

M: De har fått panik

Moderaterna beskriver Socialdemokraternas nya position som en halvomvändning.

– De har fått panik en vecka före valet, eftersom väljarna nu drabbas stenhårt av Socialdemokraternas förtida nedläggning av kärnkraften. Men att ändra sig i en enkät sänker inte några elpriser, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och fortsätter:

– De har ännu inte lagt några konkreta förslag om att bygga ny kärnkraft.

SVT Nyheter har sökt Socialdemokraterna med frågan om varför de ändrar ståndpunkt. I ett skriftligt svar skriver S pressavdelning: ”Vi har förtydligat vår position.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.