Demonstration i Malmö efter knivskärningarna natten till söndagen. Foto: TT

Reinfeldt: Vi har alla ett ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Händelserna i Malmö i helgen, där fyra personer blev allvarligt knivskurna, får nu Socialdemokraterna att kräva att riksdagen reagerar.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) vill att Säpochefen Anders Thornberg kommer till utskottet med anledning av våldsamheterna i Malmö i helgen.

– Jag vill inte föregripa polisutredningen men tycker mig se signaler om att de extrema grupperna på högerkanten är mer organiserade och beredda att gå till direkt attack. Man kan inte utesluta att det finns en svensk Anders Breivik bland de här grupperna, och då är det Säpos uppgift att kartlägga dem, säger Morgan Johansson.

Mordförsök på Möllevången

Ullenhag öppnar för samarbete

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) öppnar för att göra gemensam sak mot högerextremismen.

– Nu är det viktigt att rättssamhälle och polis reder ut vad det är som har hänt i Malmö. Sedan har alla partier som tror på demokrati och mänskliga rättigheter en viktig roll att spela när det kommer till att ta debatten. Vi ser alltmer extremism i Europa, och det är viktigt att vi i Sverige kan klara av att bemöta den här typen av värderingar, säger han till TT.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven manar till politisk samling över blockgränserna. Vad säger du om det?

– Jag är självklart med på att göra saker gemensamt med andra. Vi samlades ju senast i Kärrtorp.

Statsministern kräver att våldsverkare ställs till svars

De som utövat våld måste ställas till svars, understryker statsminister Fredrik Reinfeldt (M), angående helgens våldsamheter i Malmö.

– Vi måste markera tydligt mot alla som använder eller förespråkar hot, våld och hat som grund för politisk påverkan. Vi har alla ett ansvar för att inte föra in hatet i svensk politik. Vi bör möta extremister med att i stället levandegöra demokratin och debatten och möta de samhällsproblem som finns med konkret politik, skriver han i ett mejl till TT.

Säpo (Säkerhetspolisen) vill inte kommentera händelserna i Malmö utan hänvisar till de rapporter och analyser som presenterats de senaste månaderna. I december föreslog Säpos uteredare bland annat att en nationell samordnare tillsätts för det förebyggande arbetet mot våldsförebyggande extremism.

– Händelserna i Malmö hanteras av polismyndigheten i Skåne, säger Fredrik Milder pressekreterare på Säpo till SVT.

Läget fortsatt allvarligt

I slutet av januari kom rapporten från regeringens utredning om våldsbejakande extremism, där bedömningarna till största delen bygger på Säkerhetspolisens analyser.

I rapporten slogs fast att den högerextrema vit makt-miljön utgör ett hot mot enskilda individer, snarare än ett hot mot samhällsfunktioner.

Den person som skadats svårast vid händelserna i Malmö vårdas fortfarande på Lunds universitetssjukhus.

– Han är opererad och läget är fortsatt allvarligt, säger Anna-Lena Boive, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus.

Svenskarnas parti dominerar svensk nazistmiljö

  • Svenskarnas parti (SVP) bildades 2008 och anses ha rötter i Nationalsocialistisk front. SVP är ett öppet nazistiskt parti med många väldigt våldsamma medlemmar, enligt Anders Dalsbro vid stiftelsen Expo, som granskar och kartlägger högerextrema rörelser.
  • Partiet har valt den motsatta linjen mot Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism genom att säga att alla är välkomna hos dem.
  • SVP dominerar den svenska nazistmiljön i dag. En annan grupp som är mycket aktiv är enligt Dalsbro Svenska motståndsrörelsen.
  • SVP står nära tyska NPD, och nämner på sin hemsida Svoboda i Ukraina, grekiska Gyllene gryning och ungerska Jobbik som vän-partier.

Källor: Expo, SVP (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Möllevången

Mer i ämnet