Ingrid Wall berättar att stipendiet delas ut på det som skulle varit Kim Walls 31-årsdag. Foto: SVT

Så minns vännerna och familjen Kim Wall

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Kim Wall reste över hela världen. Hennes reportage spände över ämnen som kön, populärkultur, och utrikespolitik och publicerades i ansedda tidningar som New York Times och The Atlantic. I New York delas nu det första stipendiet ut ur Kim Walls minnesfond.

Samtidigt som rättegången mot Peter Madsen pågår i Köpenhamn, ska stipendiet till Kim Walls minne delas ut ut till en ung, kvinnlig journalist som arbetar i Kim Walls anda, genom en fond instiftad av föräldrarna.

”Nyfiken och envis”

– När tragedin drabbade oss i augusti förra året blev det väldigt viktigt för oss att fokusera på vem Kim var som journalist, inte som ett brottsoffer, säger Kim Walls mamma Ingrid Wall i Morgonstudion.

Hon är på plats i New York, staden där Kim Wall utbildade sig till journalist vid det ansedda Columbiauniversitetet.

– Hon var oerhört nyfiken, hängiven och envis – duktig på att hitta de där historierna som normalt sett inte hamnar på förstasidan. Kim brann för att de små, marginaliserade människorna skulle få komma till tals.

”Som en ny familj”

Ingrid Wall berättar att stipendiet delas ut på det som skulle varit Kim Walls 31-årsdag. I samband med utdelningen får de som föräldrar tillfälle att återse dotterns många vänner och kollegor igen, människor som normalt sett befinner sig utspridda över hela världen.

– De har blivit som en ny familj för oss, så det känns väldigt trevligt att träffa dem igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalisten Kim Wall

Mer i ämnet