Riksdagsvalet i Sörmlands län. Samtliga valdistrikt räknade.

Så röstade sörmlänningarna i riksdagsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Det är dött lopp mellan blocken – men en liten övervikt för de rödgröna om man ser på sörmlänningarnas röster i riksdagsvalet.

Sverigedemokraterna ökar mest i årets val, även när man tittar på hur sörmlänningarna röstat. De får 19,4 procent av länets röster.

Socialdemokraterna tappar stort, men har ett starkare stöd i Sörmland än i landet som helhet. De får 31,6 procent av Sörmlandsrösterna i riksdagsvalet, jämfört med 28,4 procent av rösterna som helhet.

Moderaterna tappar allra mest i riksdagsvalet, men blir ändå andra största parti, också när man ser på länets röster. De får 20,3 procent av Sörmlandsrösterna, och har ett mindre procentuellt tapp i länet än i riket som helhet, där de får 19,8 procent.

Val 2018 Sörmland

Sverigedemokraterna går starkast framåt i riksdagsvalet. I Sörmland fick SD 19,4 procent – en ökning med 4,3 procentenheter och en högre procent än i valet som helhet, där de får 17,6 procent.

Flera partier går framåt

Centern och Kristdemokraterna går också framåt i riksdagsvalet, även när man ser på länets röster. Här får Centern 7,4 procent av rösterna – något lägre än i riket som helhet, där de får 8,6 procent. KD har en nästan lika stark uppgång, och får 5,5 procent av sörmlänningarnas riksdagsröster – 6,4 procent totalt.

Vänsterpartiet gör också de ett starkt val och får 6,6 procent av Sörmlandsrösterna, medan de får 7,9 procent av de totala rösterna.

Lågt stöd för MP

Miljöpartiet klarar riksdagsspärren och får 4,3 procent av rösterna totalt – men de får bara 3,6 procent av Sörmlandsrösterna och har därmed tappat 2,5 procentenheter i länet sedan förra valet.

Liberalerna ligger kvar oförändrat sedan förra valet, om man ser på Sörmlandsrösterna, och får 4,3 procent av dessa, medan de får 5,5 procent av de totala rösterna.

Lokal rösträkning pågår

Feministiskt initiativ får 0,3 procent av sörmlänningarnas riksdagsröster och tar sig inte in i riksdagen.

Valresultatet är dock fortfarande preliminärt.

Om Sörmlandsrösterna till riksdagsvalet återspeglar de lokala resultaten återstår ännu att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet