Hur vill partierna förhindra radikalisering? Foto: SVT

Så vill riksdagspartierna motverka våldsbejakande islamism

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har mött några av familjerna som blev kvar när deras barn lämnade Sverige och blev IS-terrorister – och berättat om den våldsbejakande islamismen, som Säkerhetspolisen tror kommer öka de kommande åren.

Här svarar riksdagspartierna på hur de vill sätta stopp för den jihadistiska radikaliseringen.

Redan för 15 år sedan varnade Nalin Pekgul, socialdemokrat och själv muslim, för de våldsbejakande islamisternas rekryteringar i svenska förorter. Även terrorforskaren Magnus Ranstorp varnade tidigt myndigheter för att personer åkte från Sverige för att gå med i islamistiska organisationer i Syrien. I dag kallar han det för ”ett svek” mot de anhöriga och det svenska folket att det inte gjorts mer.

Hur vill politikerna då motverka radikaliseringen här och nu?

Deras barn gick med i IS

Centerpartiet

– På kort sikt handlar det om att stoppa de som kommit långt, och då är det straffrättsliga åtgärder som handlar om att sätta folk bakom lås och bom för det de gjort sig skyldiga till. På längre sikt handlar det om att jobba med social inkludering och jobba mer med psykisk ohälsa, säger Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin.

Hedin vill också se att Center mot våldsbejakande extremism fick ett uppdrag om att återuppta en stödlinje samt att samla kunskap och bli ett resurscentrum där man kan få hjälp.

Kristdemokraterna

Gruppledaren Andreas Carlson säger att Kristdemokraterna har lagt fram förslag under flera år, och vill bland annat se avhopparverksamhet och anhörigstöd samt att sekretessbestämmelser mellan myndigheter bryts.

– Att det finns handlingsplaner, att socialtjänst, skola och polis kan samarbeta bättre där det i dag finns sekretesshinder.

Carlson lyfter också vikten av att stoppa bidrag till olika organisationer och slå fast att vissa värderingar inte är valbara i Sverige.

– När det kommer till extremism så måste den bekämpas och skygglappar tas bort. Vårt förslag att stoppa utländsk finansiering av moskéer så att exempelvis Qatar och Saudiarabien inte kan bidra till att spä på extremism och cementera den i Sverige är något som vi tycker är väldigt angeläget.

Liberalerna

Johan Pehrson, gruppledare för Liberalerna, menar att det är viktigt att markera med stränga straff samt att man behöver se över finansieringsfrågan, för att inga pengar ska gå till den här typen av verksamhet.

– Folkbildningsrådet har inlett en städuppgift att inte föreningar ska kunna mjölka staten och det offentliga på pengar. Sen vill Liberalerna att Skolinspektionen ska få mer av en järnhandske att kunna slå ned på skolor som enbart bedrivs av extremister, säger Pehrson.

– Från Liberalerna jobbar vi med något vi kallar förortslyftet som handlar om att hjälpa ungdomar att bryta sig ur. Då handlar det om att redan från förskolan kommer in tidigt i det svenska samhället.

Socialdemokraterna

SVT Nyheter har sökt Socialdemokraterna, och partiet hänvisar till svar som inrikesminister Mikael Damberg (S) på tisdagen gav i SVT:s Aktuellt. Damberg sade bland annat att det saknades lagstiftning och organisation när terrorsekten IS så kallade Kalifat bildades – men att mycket har gjorts sedan dess.

– Att jobba systematiskt mot miljöer där radikalisering sker: skolor, vissa föreningar men också i nätmiljön, det är helt avgörande för att lyckas. Sedan har Säkerhetspolisen ganska bra koll på de mest extrema aktörerna i Sverige, de individer som finns som utgör ett säkerhetshot, sade Damberg i Aktuellt.

Vänsterpartiet

Partiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker konstaterar att det förebyggande arbetet som hittills gjorts inte har varit tillräckligt och att samhället ständigt behöver prata om dessa utmaningar.

– Många saknar möjligheten att klara studier och komma in på arbetsmarknaden och då står olika extremistmiljöer och lockar med pengar, med våldskapital och ett sammanhang.

– Det är uppenbart att vi måste göra mycket för att de här personerna inte ska åka iväg också. Det måste vara mer kontroll. Här måste vi se till att till exempel ha större hjälp av kommunerna, något slags socialt insatsteam som det går att ringa.

SVT Nyheter har även sökt Miljöpartiet, som inte har återkommit med en kommentar.

Hör de rättspolitiska talespersonerna för Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet i klippet ovan.

FAKTA: Den våldsbejakande islamismen i Sverige

2012 började de första att resa till Syrien för att göra jihad. IS så kallade Kalifat utropades 2014 och sammanlagt kom omkring 300 personer att resa från Sverige för att ansluta till Islamiska Staten, den värsta terrororganisation världen har sett.

Samtidigt har den våldsbejakande islamismen i Sverige stadigt ökat. Från att ha varit ca 200 för tio år sedan uppskattar Säkerhetspolisen att det idag finns omkring 2000 våldbejakande islamister i Sverige.

Enligt Säpo har säkerhetshotet från den här gruppen ökat och de bedömer att det kommer att fortsätta öka de närmaste åren. Attentatshotet från den våldsbejakande islamistiska och den våldsbejakande högerextremistiska miljön är enligt Säpo fortsatt förhöjt.

150 IS-terrorister har kommit hem. Bara ett fåtal har ställts inför rätta och dömts. Och miljöerna där de radikaliserades finns kvar, skriver Säpo i sin senaste årsbok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deras barn gick med i IS

Mer i ämnet