Samlad attack mot C:s idéprogram

Uppdaterad
Publicerad

Motståndet organiseras inom Centern mot idéprogrammet med fri invandring, månggifte och slopad skolplikt på agendan.

I idéprogrammet ”En hållbar framtid” som presenterades i mitten av december presenterade partiet en rad kontroversiella punkter som fri invandring, möjlighet till månggifte, avskaffande av skolplikten och den lagstadgade arvsrätten samt liberalism.

På extrastämman i slutet av mars fattas beslutet om hur programmet – som ska beskriva partiets principiella ståndpunkter och tanker inför framtiden – ska se ut.

Förslagen har retat upp många av partiets gräsrötter. Tidigare har Centern i Skåne beslutat att ta fram ett motförslag till stämman. Nu planerar en hel rad distrikt prata ihop sig mot idéprogrammet, skriver Dagens Nyheter.

–Samordnar vi våra synpunkter får det en helt annan tyngd. Det är viktigt att det tydliggörs åt vilket håll partiet ska gå, så att vi får en bred uppslutning. Det vore konstigt om vi får ett program som få satt ihop men som inte har en bred förankring, säger Gösta Gustavsson, ordförande för distriktet i Östergötland, till tidningen.

”Samordning ger störst effekt”

Förutom Skåne nämns Östergötland, Kalmar, Blekinge, Jönköping och Kronoberg som de distrikt som i första hand ska försöka prata ihop sig. Den 14 januari ska Skånedistriktets kretsordförande träffas för att diskutera förslag till ändringar.

– Jag utgår ifrån att vi sedan ska försöka samordna oss med andra distrikt eftersom det ger störst effekt, säger Lennart Pettersson, distriktsordförande för Skåne.

Bekymrad över framtiden

Hans Lindqvist, landstingspolitiker i Stockholm och tidigare EU-parlamentariker, är bekymrad över Centerpartiets framtid.

– Det var kris redan innan det här tokiga förslaget kom, var finns opinionen för månggifte? Annie Lööf måste sätta ned foten på ett eller annat sätt, säger han till Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet