Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Samuels mamma Tina Sedihn berätta om hur sonens sista tid i livet påverkades av de läkemedel han fick på recept. Foto: Sara Cosar/SVT

Samuel, 21, överdoserade på sina mediciner: ”Ville bara ha hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Samuel, 21, var så rädd för sina egna mediciner att han bad läkarna dra in recepten. Ändå var det läkemedlen som blev hans död.

– Om han inte hade kommit i kontakt med psykiatrin hade han levt i dag, säger Tina Sedihn, mamma.

Samuel Svensson blev 21 år gammal. När han kom in till Växjö lasarett i juni 2020 hade han höga doser av sömnmedel och antidepressiv medicin i kroppen – preparat som han fått på recept några dagar tidigare.

– Jag blev chockad när jag fick veta att han fått det utskrivet. Det stod klart och tydligt i Samuels journal att han inte kunde hantera de här preparaten, säger mamma Tina Sedihn.

SVT Nyheter granskar

Tog kontakt med vården

Samuel hade problem med social fobi. En så enkel sak som att ringa ett samtal eller att fråga efter varor i matbutiken kunde framkalla svår ångest. Men han ville vända utvecklingen. Våren 2019 tog han kontakt med vårdcentralen för att få hjälp med samtalsterapi.

– Han gick till brevlådan varje dag för att se om han fått en kallelse till psykiatrin. När den kom och han fick sitt första samtal var han så lycklig. 'Mamma, nu har vi en plan’, sa han.

Men det blev ingen ihållande psykologkontakt. Efter två samtal återremitterades Samuel till vårdcentralen med recept på SSRI, antidepressiva mediciner.

– Då rasade det för honom. Han blev så besviken.

Blev manisk av medicinen

Enligt Tina kom biverkningarna av de antidepressiva medicinerna direkt. Samuel drabbades av kraftiga panikattacker, hade maniska perioder och fick plötsliga impulser att ta sitt eget liv.

– Han var uppe sent, gick i timmar och badade mitt i natten. Han slutade äta och klättrade på väggarna. Och han blev besatt av självmord.

Enligt en studie från i fjol finns ingen tydlig koppling mellan SSRI-mediciner och ökade självmordstankar. Däremot såg man att det i kombination med vissa sömnmedel kunde öka risken.

Fyra självmordsförsök på en månad

Under vintern 2019 genomförde Samuel fyra självmordsförsök på en månad. Mellan två av försöken bad han läkarna att makulera hans recept. Han var rädd att han skulle använda pillren för att skada sig själv igen.

Trots det togs inte medicinerna bort.

Fick nya mediciner trots självmordrisken

Samuel blev inskriven i ett vårdprogram för att förhindra fler självmordsförsök. SSRI-medicinerna, som man ansåg hade försämrat Samuels mående, drogs in. Snart fick han ett jobb som vaktmästare på kyrkogården och började se ljusare på tillvaron. 

Flera månader gick utan medicinering, men när Samuel fick negativa besked om sin framtida utbildning och jobb blev han sämre och försökte på nytt få ut sömnmedel för att kunna sova.

Trots självmordsrisken fick Samuel både antidepressiva och starka sömntabletter utskrivet av en läkare inom psykiatrin. Dagar senare var han död.

– Det går inte beskriva hur hemskt det är. Det var ju tillgången på mediciner som orsakade detta. Om han inte hade kommit i kontakt med psykiatrin hade han levt i dag.

– Innan han lämnade huset den sista dagen sa jag 'Jag älskar dig'. Han sa 'Tack detsamma'. För det är jag så glad.

Kritiserades av Ivo

I ett beslut från Ivo kritiserades Region Kronoberg för behandlingen av Samuel. Bland annat ansåg man att det var fel att de antidepressiva medicinerna skrevs ut utan riskbedömning i maj 2020.

Regionen skriver själva att de infört en ny arbetsrutin efter händelsen. I deras internutredning står att det i journalerna framgick hur Samuels självmordstankar började först efter att han fått antidepressiv medicin. De ska i framtiden anmäla allvarliga och ovanliga biverkningar av SSRI-mediciner.

Ivo ansåg inte att det fanns brister i Samuels samtalsbehandling. De ansåg inte heller att det var fel att skriva ut sömnmedlet.

Har du en historia du vill berätta? Kontakta SVT Nyheters granskande reportrar.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet