SAS gläds åt beslutet att skjuta upp strejken. Foto: Javad Parsa/TT

SAS pilotstrejk uppskjuten

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen pilotstrejk i natt. SAS och pilotfacket fortsätter istället förhandlingarna om ett nytt avtal.

SAS-piloterna skulle gå ut i strejk vid midnatt om SAS-ledningen och facket inte lyckats komma överens. Efter intensiva förhandlingar kvarstår konflikten, men strejken skjuts upp – 72 timmar.

– SAS och den norska pilotföreningen är överens om att fortsätta förhandlingarna i tre dagar. Det har varit ett intensivt arbete för att finna en lösning, säger den norska riksmedlaren Mats Wilhelm Ruland, till nyhetsbyrån TT.

Anställda kan stängas ute

Det har snart gått tre veckor sedan Svensk pilotförening lämnade in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet, efter att parterna inte lyckats komma överens om ett nytt kollektivavtal.

SAS har även varslat om en lockout från Arlanda som svar på pilotstrejken, vilket skulle innebära att de anställda stängs ute från arbetet.

Tiotusentals kan drabbas per dag

Vid en strejk kan mellan 20 000 och 30 000 passagerare per dag drabbas, enligt SAS. Parterna har varit förtegna om detaljer i förhandlingarna.

– Vi har suttit här i två veckor och har i dag blivit ombedda av medlarna att fortsätta i ytterligare 72 timmar och det har vi accepterat. Det krävs nu att vi båda går tillbaka till förhandlingsbordet och verkligen försöker komma överens. Vi hoppas att vi ska lyckas, säger Martin Lindgren, ordförande i svenska SAS-sektionen på Svensk pilotförening, till nyhetsbyrån TT.

Karin Nyman, presschef på SAS säger att de är glada för fler timmar.

– Det gör ju framför allt att våra kunder kommer iväg på de resor som de ska de närmaste dagarna. Vi kan bara konstatera att vi har haft konstruktiva samtal de senaste dagarna i förhandlingarna och uppenbarligen gör ju då medlarna bedömningen att det finns en möjlighet att nå en överenskommelse, säger hon till TT.

Fakta: Därför kan SAS-piloterna gå ut i strejk

Piloterna hos SAS hade varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.