SJ ställer in ett 50-tal avgångar på grund av personalbrist.

Problemen på SJ fortsätter – många inställda tåg på fredagen

Uppdaterad
Publicerad

Problemen på SJ fortsätter. Under fredagen har bolaget fått ställa in över 50 avgångar grund av en rådande personalbrist.

– I nuläget har vi ingen marginal för att hantera det, säger Mikael Grinbaum, presskommunikatör på SJ.

Mellan Stockholm och Uppsala har minst 13 tåg ställts in under fredagen. SJ ställer även in ett 20-tal avgångar på linjerna Linköping–Sala, Stockholm–Hallsberg och Stockholm–Arboga.

Totalt handlar det om runt 50 inställda tåg runt om i landet som enligt bolaget beror på personalbrist sedan antalet sjukskrivningar och vab gått upp under veckan.

– I nuläget har vi ingen marginal för att hantera det, säger Mikael Grinbaum, som inte utesluter att fler tåg kan komma att ställas in under dagen.

– Från SJ:s sida vill vi verkligen beklaga det här för våra resenärer, säger han.

Osäker helgprognos

SJ uppmanar nu människor att jobba hemifrån om det är möjligt för att minska risken för trängsel på tågen på de drabbade sträckorna. Hur prognosen ser ut till helgen är fortfarande oklart, menar Mikael Grinbaum som uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade via hemsidan.

– Vår förhoppning är det ska vara färre inställda avgångar under helgen. Läget ser något bättre ut, men jag törs inte göra några mer utfästelser, säger Mikael Grinbaum.

Schemaproblem

Problemen på SJ startade i november i samband med att företaget gick över till ett nytt planeringsverktyg som bland annat rör schemaläggningen. Sedan dess har hundratals tågavgångar ställts in över hela landet, särskilt drabbat har trafiken i Mälardalen och Bergslagen varit.

Mikael Grinbaum menar att december har sett bättre ut.

– Vi har jobbat i stort sett dygnet för att kommat till rätta med här problemet. Men personal har behövts flytta runt på olika avgångar, och det har gjort att vi inte har samma marginaler med tillgänglig personal som vi ser i dag när folk blir sjuka eller behöver vabba.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.