Foto: TT

Sjukvårdsapp anmäler 13 fall av barnövergrepp

Publicerad

Den digitala läkartjänsten Kry lex Maria-anmäler en av sina läkare efter att han genomfört videoundersökningar av 13 barn som inte var medicinskt motiverade. Händelserna är redan polisanmälda och läkaren sitter häktad misstänkt för ett 20-tal fall av sexuella övergrepp, ofredande och utnyttjande mot flera barn.

De händelser som den digitala vårdgivaren Kry nu lex Maria-anmäler skedde under perioden mars-november 2017. Läkaren ska då ha genomfört videoundersökningar av 13 barn som inte var medicinskt motiverade.

– Det är mycket allvarligt när en läkare utnyttjar sin ställning mot patienten så här grovt, säger Samuel Danofsky kommunikationschef på Kry.

I december 2017 fick Kry information om att en av deras läkare polisanmälts misstänkt för brott som gällande övergrepp mot barn, som skulle ha skett på en klinik i Stockholm som han också jobbade.

– När vi fick reda på det och allvarlighetsgraden i detta så valde vi att direkt stänga av den här läkaren från vår tjänst, säger Samuel Danofsky på Kry.

Avvikande journaler

Företaget, som tillhandahåller sjukvårdstjänster via en mobilapp, gick igenom alla journaler från samtliga patientmöten som läkaren haft.

– Vi har hittat en del journaler som vi har tyckt har varit avvikande och i de fallen har vi kontaktat patienterna och patienternas föräldrar och frågat hur de upplevt mötet som de haft med läkaren.

I tretton fall har Kry:s patienter polisanmält läkaren och det är nu dessa fall som även lex-Maria-anmäls.

– Det vi hoppas är att IVO granskar de åtgärder som vi vidtagit och hur vi hanterat det här ärendet internt.

Fler fall av sexuella övergrpp mot barn

Läkaren som jobbade för Kry är bosatt i Skaraborg och han har även arbetat på flera olika sjukhus och vårdinrättningar runt om i landet.

Läkaren sitter nu häktad för sex fall av grova sexuella övergrepp mot barn, åtta fall av sexofredande, sex fall av utnyttjande av barn för sexuell posering och sex barnpornografibrott. Alla misstankar gäller händelser i Stockholmstrakten.

Förundersökningen pågår fortfarande och beslut om åtal väntas 3 maj, men en förlängning av förundersökningstiden är förväntad.

Har ni brustit i patientsäkerheten?

– När det gäller patientsäkerhet så är det viktigt med både förebyggande arbete och system för avvikelsehantering. Där har vi ett väl utbyggt system men det är naturligtvis något vi vill att IVO tittar på i och med anmälan, säger Samuel Danofsky på Kry till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrottsmisstänkt läkare

Mer i ämnet