Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR/ Socialministern Lena Hallengren (S).

SKR: Doserna räcker inte till för att klara vaccinmålet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och regioner, SKR, larmar om att de planerade leveranserna av doser inte räcker till för att klara vaccinmålet – och sitter nu i förhandlingar med regeringen.

”Vi återkommer när vi har ett besked”, skriver socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.

Sverige behöver 15 miljoner doser före halvårsskiftet för att klara vaccinationsmålet, enligt SKR. Leveransprognosen ligger i nuläget på ungefär 12 miljoner doser.

– Med de prognoser som ligger nu finns det inte doser nog att erbjuda hela den vuxna befolkningen vaccination, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Sedan tidigare har SKR en överenskommelse med regeringen om att alla över 18 år i Sverige ska erbjudas vaccin före halvårsskiftet.

Regioner larmar

Nu riskerar överenskommelsen att spricka. I länsstyrelsernas rapporter till regeringen, som SVT har gått igenom, larmar flera regioner om att de inte klarar vaccinmålet.

– Kapaciteten finns i regionerna, men det krävs leveranser utöver de som är aviserade, säger Emma Spak.

Så sent som för en vecka sedan sa vaccinsamordnaren Richard Bergström att han tror att Sverige fortfarande kan nå vaccinmålet. Ett par dagar senare stod det klart att Astra Zeneca skulle halvera sina leveranser till EU och situationen förändrades.

I tisdags kom beskedet att Sverige, precis som flera andra länder, pausar vaccineringen med Astra Zenecas covidvaccin efter rapporter om misstänkta biverkningar.

Ministern: ”Konstruktiv dialog”

Samma dag bjöd regeringen in SKR till förhandlingar om vaccinmålet – som nu pågår. 

”Med anledning av minskade leveranser från tillverkarna och nu en paus av användningen av Astra Zenecas vaccin, så för regeringen en konstruktiv dialog med SKR om en justering av det gemensamma vaccinmålet”, skriver socialminister Lena Hallengren (S) i ett mejl till SVT.

Det är i nuläget oklart när besked väntas i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet