Ett stort antal av de som insjuknade i covid-19 i Sverige är på äldreboenden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Snabb ökning av dödsfall inom äldreomsorgen – nya råd ska ge stöd åt kommunerna

Publicerad

Antalet dödsfall i covid-19 ökar just nu snabbt inom äldreomsorgen. Socialstyrelsen kommer med nya råd till kommunerna – men nu höjs också röster för mer drastiska förändringar.

Från allt fler håll rapporteras om dödsfall bland covid-19-sjuka inom äldreomsorgen.

Coronapandemin

Personal oroas för att bidra till smittspridningen – och äldre för att bli smittade.

I Södertälje har man efter ett dödsfall på ett korttidsboende genomfört tester, som visat att man har flera smittade vårdtagare inom hemtjänsten.

I Göteborg kräver skyddsombud nu att hemtjänsten ska få skyddsutrustning – som i dag inte finns.

Stockholm: över 150 avlidna

Allvarligast är läget i Stockholm. Nya siffror som SVT begärt ut från regionen visar att 159 covid-smittade personer avlidit på äldreboenden. Totalt har 632 personer konstaterats smittade på sammanlagt 121 boenden.

– Tyvärr ser vi fortsatt spridning, säger Stefan Amér, läkare och verksamhetschef på företaget Familjeläkarna som sköter vården på lite mindre än hälften av Stockholms äldreboenden.

Han vill se en ökad säkerhetsmarginal genom till exempel krav på visir eller munskydd vid all patientnära vård, för att skydda de äldre mot smitta från hemtjänstpersonalen.

Socialstyrelsen: hygienrutiner viktigast

Den senaste tidens larm från äldrevården har gett avtryck också hos de nationellt ansvariga myndigheterna. I dag presenterade Socialstyrelsen nya råd till kommunernas äldreomsorg och hemtjänst.

– Man ska upprätta rutiner som gör det möjligt att arbeta i enlighet med basala hygienrutiner, inklusive rätt användning av skyddsutrustning. Alla som jobbar ska kunna hantera utrustningen och veta när den ska användas, säger Thomas Lindén avdelningschef på Socialstyrelsen.

Något krav på till exempel visir vid all patientnära vård, som Stefan Amér önskat, är dock inte aktuellt.

– Det är viktigt att inte använda material i situationer där det inte behövs. Vi har ju en bristsituation som gör att det är viktigt att använda material korrekt.

Är det därför vi inte har det i äldrevården – för att vi inte har så många?

– Nej, det är viktigt att använda dem korrekt.

Region Stockholm meddelade i dag att man börjar testa omsorgspersonal på äldreboenden på torsdag.

Vet du mer om läget inom äldreomsorgen och hemtjänsten? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet