Foto: TT

Socialstyrelsen ska utreda oreglerad skönhetsbransch

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att utreda om patienter som gjort skönhetsingrepp som kräver medicinsk kompetens ska omfattas av samma skydd som andra hälso- och sjukvårdsbehandlingar.

SVT Nyheter har i flera inslag granskat den svenska lagstiftningens brister när det gäller patientens rättigheter vid misslyckade skönhetsbehandlingar.

– Nu händer det något med den här frågan, som har stått still sedan den förra utredaren lämnade in sitt förslag hösten 2015, säger SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merckx, som granskat bristen på lagstiftning i frågan.

Regeringen konstaterar i ett pressmeddelande att den nuvarande lagstiftningen inte skyddar personer som gör skönhetsingrepp, eftersom dessa ingrepp inte ryms inom definitionen av hälso- och sjukvård.

Bara utbildad personal ska utföra ingrepp

Därför ska nu Socialstyrelsen utreda om estetiska behandlingar som kräver medicinsk kompetens ska omfattas av hälso- och sjukvårdslagstiftningen och hur det i så fall ska regleras. Socialstyrelsen ska också utreda om vissa estetiska behandlingar bara ska utföras av hälso- och sjukvårdspersonal.

– Jag hoppas att man reglerar så att enbart utbildad personal ska få göra injektionsingrepp i ansiktet och laserbehandlingar, säger Josefin Lennen Merckx.

Utredningen ska också se vilka försäkringslösningar som behövs för att ge personer som har skadats av sina operationer ett fullgott skydd.

– Jag hoppas att utredningen kommer med förslag på bättre tillsyn av privata skönhetssalonger med legitimerad personal. Det hade kanske kunnat hindra att plastikkirurgen i Nacka kunde skada ett så stort antal människor med sina operationer, säger Josefin Lennen Merckx.

Inget har hänt på grund av ”moralisk underton”

Det här blir den fjärde utredningen som görs om skönhetsoperationer. Den senaste kritiserades av flera olika yrkesgrupper och lades ner av regeringen i juni i år.

– Alla har känt till problematiken, men det har inte hänt något på flera år. Jag tror tyvärr det är för att det har funnits en moralisk underton där man har tyckt att de som gör operationerna får skylla sig själva, säger Josefin Lennen Merckx.

Senast den 30 september 2018 ska utredningens slutsatser presenteras på socialdepartementet.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet