Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör för tidningen Dagen. Foto: SVT

Splittrade åsikter kring barnmorskefallet

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskan Ellinor Grimmark vägrar att utföra aborter på grund av sin kristna tro – och nekades därför anställning i Region Jönköping. I dag, onsdag, faller domen om hon diskriminerats.

Turerna är många kring fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark. Redan 2014 anmälde hon Region Jönköping för diskriminering då hon inte fick ett vikariat hon blivit lovad. Varken tingsrätten eller Diskrimineringsombudsmannen ansåg att Region Jönköping gjort fel i att inte anställa henne.

LÄS MER: Barnmorskan överklagar domen

Åsikterna kring fallet går i sär. Ellinor Grimmark anser att hon har rätt till samvetsfrihet och i dag, onsdag, avgörs fallet i Arbetsdomstolen.

Elisabeth Sandlund, på den kristna tidningen Dagen, anser att barnmorskor ska ha rätt att vägra aborter, och att man måste respektera deras åsikter.

– Jag tycker att vi i Sverige, precis som i många andra länder, behöver samvetsfrihet, säger hon i Aktuellt.

TV: Abortvägrande barnmorskan – detta har hänt

Kvinnor kan möta motstånd

På Barnmorskeförbundet är man däremot fast besluten om att samvetsfrihet är fel väg att gå.

– Det ingår i barnmorskans uppgifter att bistå en kvinna oavsett vad hon söker vård för, säger Mia Ahlberg, ordförande vid Barnmorskeförbundet.

Mia Ahlberg menar att man redan från början vet att abortvård ingår i yrket när man utbildar sig till barnmorska. Hon anser att en kvinna som vill göra en abort inte ska behöva riskera att möta en barnmorska som aktivt vägrar.

– I Jönköping ingår abort i arbetsuppgifterna och då vill man inte anställa en barnmorska som aktivt går ut och säger Jag kan inte tänka mig det”, säger hon.

Samvetsfrihet i Norge

Barnmorskan Ellinor Grimmark har i dag lämnat Jönköping för Norge – där barnmorskor får vägra abort. Elisabeth Sandlund, på tidningen Dagen, lyfter grannlandet som ett gott expempel för att samvetsfrihet fungerar.

– Det går i Norge, alldeles utmärkt, även på sådana kliniker där man utför aborter och har förlossningsvård. Man delar upp arbetsuppgifterna så att ingen kvinna blir lidande, säger hon.

– Jag har svårt att tänka mig att det inte skulle gå att genomföra i Sverige på samma vis.

Barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg vill istället flytta fokus från barnmorskan till kvinnors rätt till vård.

– Samvetsfrihet stigmatiserar kvinnor och abort, anser hon.

Om Ellinor Grimmark inte får rätt i Arbetsdomstolen kan fallet gå vidare till Europadomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnmorska nekas jobb

Mer i ämnet