Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De här människorna kommer inte att sluta av sig själva” – hör statsminister Ulf Kristersson (M) om våldsvågen i klippet. Foto: SVT Morgonstudion

Statsminister Ulf Kristersson kommenterar skjutningarna på plats i Uppsala: ”De ska låsas in – eller utvisas om om de inte är svenska medborgare”

Uppdaterad
Publicerad

Att röra sig runt kriminella nätverk ska kunna vara grund för utvisning – även om man inte är misstänkt för något brott. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) i SVT Morgonstudion efter den senaste tidens våldsvåg i Uppsala.

– Det här visar att det är precis så illa som vi sa för ett år sedan när vi påbörjade den offensiven som vi nu gör. Vi tar i med hårdhandskar som Sverige aldrig använt förut, säger Ulf Kristersson (M).

Han tar upp hur polisen från och med 1 oktober har rätt att avlyssna personer utan konkret brottsmisstanke.

gängkriminalitet

– Det tyckte en del var en rätt extrem åtgärd av integritetsskäl. Men jag tror vi har kommit till en punkt då vi måste göra i princip allting. Det är hämnd på hämnd, säger han.

Dubbla straff

Andra åtgärder han tar upp är dubbla straff för de som bär vapen och att utvisa de som rör sig runt kriminella nätverk och saknar svenskt medborgarskap.

– Det finns ingen allmän mänsklig rättighet att befinna sig i Sverige. Är man då i kretsar där det begås mycket brott – då bör det vara tillräcklig grund för att tvingas lämna landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gängkriminalitet

Mer i ämnet