Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tiden rinner ut, men det är inte omöjligt” – hör Storbritanniens premiärminister om chanserna för Sverige att gå med i Nato vid toppmötet i Vilnius. Foto: SVT

Storbritanniens utrikesminister om ett svenskt Natomedlemskap till Vilnius

Uppdaterad
Publicerad

Det är två veckor kvar till Natotoppmötet i Vilnius. Tiden är nu knapp om regeringens mål om ett fullvärdigt Natomedlemskap ska bli verklighet tills dess. Till SVT Nyheter säger Storbritanniens utrikesminister James Cleverly vad han tror om möjligheterna.

– Jag tror att det är tajt med tid, det tror jag vi måste erkänna.

Storbritanniens utrikesminister James Cleverly var på tisdagen i Almedalen och träffade utrikesminister Tobias Billström (M) för att diskutera Sveriges Natoansökan.

Efter mötet säger Cleverly att Storbritanniens förhoppning är att se en svensk flagghissning i Vilnius, och att man tidigare sett att stater i Nato kan röra sig väldigt snabbt i godkännandet av nya medlemmar.

Sverige och Nato

– Det är möjligt, vi måste erkänna att det är väldigt tajt, men vi kommer fortsätta trycka på ett fullvärdigt medlemskap i Nato för Sverige så snart som möjligt, säger han till SVT:s Aktuellt.

”Storbritannien samtalar med Turkiet och Ungern”

Tobias Billström säger att han är nöjd med mötet mellan utrikesministrarna.

– Det känns väldigt bra att få det tydliga beskedet om det starka stödet för Sveriges Natomedlemskap som Storbritannien ger.

Vidare säger han att Storbritannien är angelägna om att Sverige ska bli medlem innan Natotoppmötet i Vilnius som påbörjas den 11 juli.

– Storbritannien arbetar för detta genom att samtala med de två stater, Turkiet och Ungern, som ännu inte har ratificerat den svenska Natomedlemsansökan, säger Tobias Billström.

Extrainsatt möte i Bryssel nästa vecka

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har bjudit in till ett extrainsatt möte om Sveriges Natoansökan. Mötet ska äga rum nästa vecka i Bryssel och Sverige, Finland och Turkiet är inbjudna till mötet.

– Avsikten är att göra framsteg för fullfärdigandet av Sveriges inträde i Nato, sade Stoltenberg på en presskonferens på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet