Statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Sverige utvisar rysk diplomat

Uppdaterad
Publicerad

Sverige utvisar en rysk diplomat som en reaktion på nervgiftattacken i Storbritannien, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Efter att ett tiotal andra EU-länder meddelat att de kommer att utvisa ryska diplomater, med anledning av nervgiftsattacken i brittiska Salisbury mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia, följde Sverige på måndagseftermiddagen efter.

– Mordförsöket i Salisbury är större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland. Det är ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida, därför måste vi agera, säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett pressmeddelandet.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Beslutet tagits i samråd med andra länder

Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) har utvisningsbeslutet tagits i nära samråd med Finland och ”ett stort antal” andra EU-medlemmar. Sammanlagt har 14 EU-länder bestämt sig för att utvisa ryska diplomater.

-Jag tror att alla länder gör det utifrån sin egen situation. Det beror helt på hur det ser ut och det är inget jag vill gå in på, hur bakgrunden kan se ut. Det kan kanske kommenteras i ett senare skede, säger hon till TT.

Moderaterna stödjer regeringens beslut

Sverige vill nu att Ryssland svarar på de frågor som Storbritannien har ställt och samarbetar med OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen.

Moderaterna stödjer regeringens beslut att utvisa diplomaten.

”Rysslands agerande måste få konsekvenser. Det är vad vi har framfört, bland annat i EU-nämnden”, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.

Partiet anser dock att det bör vidtas ytterligare åtgärder från svenskt håll. Kristersson nämner möjligheten att lägga sanktioner.

Här alla alla länders diplomatiska åtgärder mot Ryssland

Anklagelserna om ryska kopplingar till nervgasattacken mot ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter har lett till en mängd diplomatiska reaktioner från omvärlden.

Storbritannien:

Den 14 mars kom beskedet att Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater och ställer in de diplomatiska kontakterna med Moskva på hög nivå.

USA:

26 mars: USA meddelar att ”60 spioner som arbetar under diplomatiskt skydd” ska utvisas. Bland de utpekade finns tolv ryska FN-anställda. USA beordrar också det ryska konsulatet i Seattle att lägga ner verksamheten.

Tyskland:

26 mars: Fyra ryska diplomater ska utvisas av Tyskland med anledning av Skripal-fallet.

Polen:

26 mars: Utrikesminister Czaputowicz meddelar att fyra ryska diplomater utvisas.

Frankrike:

26 mars: I likhet med flera andra EU-länder ska Frankrikes utvisa fyra ryska diplomater.

Lettland:

26 mars: Landet uppger att en rysk diplomat utvisas med anledning av nervgasattacken.

Litauen:

26 mars: Ger beskedet att fyra ryska diplomater ska utvisas och att 44 ryssar bannlyses från att komma in i landet.

Ukraina:

26 mars: Ukrainas president Petro Porosjenko meddelar att 13 ryska diplomater ska utvisas i solidaritet med Storbritannien.

Tjeckien:

26 mars: Landet uppger att tre ryska ambassadtjänstemän ska utvisas.

Estland:

26 mars: Meddelar att en diplomat på hög nivå ska utvisas.

Danmark:

26 mars: Utrikesminister Anders Samuelsson ger beskedet att två ryska diplomater utvisas som svar på ”ryska rökridåer” om nervgiftsattacken.

Nederländerna:

26 mars: Premiärminister Mark Rutte meddelar att två ryska diplomater ska utvisas.

Kanada:

26 mars: Ger beskedet att fyra ryska diplomater ska utvisas i solidaritet med Storbritannien. Landet avvisar även tre ryska diplomatansökningar.

Italien:

26 mars: Två ryska diplomater ges en vecka att lämna landet.

Finland:

26 mars: En rysk diplomat utvisas.

Rumänien:

26 mars: En rysk diplomat som jobbar på ambassaden i Bukarest kommer att utvisas.

Kroatien:

26 mars: En rysk diplomat kommer att utvisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet