– Med dagliga mätningar har vi ett öra väldigt nära marken och kan tidigt se om väljarnas stöd för ett visst parti är på väg upp eller ner, säger SVT Nyheters inrikeschef Kiki Bek. Foto: Anders Mohlin/SVT

SVT publicerar dagliga opinionsmätningar fram till valet

Uppdaterad
Publicerad

Med start 22 augusti, tre veckor före valet, presenterar SVT i samarbete med Novus dagliga uppdateringar av opinionsläget. På svt.se kan du tätt följa stödet för riksdagspartierna och tidigt skönja nya opinionsvindar.

Resultatet publiceras här från den 22 augusti till och med den 9 september. Du kan själv jämföra hur stödet för partierna förändras dag för dag eller vecka för vecka.

– Vi kommer uppdatera opinionsläget varje dag runt lunchtid. Våra politikreportrar och kommentatorer gör även journalistiska nedslag när förändringarna i opinionen är intressanta och statistiskt säkerställda, säger Kiki Bek, inrikeschef på SVT Nyheter.

Val 2022

Interaktiva tjänster

Novus kommer dagligen göra 500 nya intervjuer för att hålla undersökningen helt aktuell. Siffrorna du ser i grafiken är en sammanslagning av de tre föregående dagarnas opinionsmätning och bygger alltså på 1500 intervjuer.

– Med dagliga mätningar har vi ett öra väldigt nära marken och kan tidigt se om väljarnas stöd för ett visst parti är på väg upp eller ner. Var och en kan också själv labba med vår interaktiva tjänst och jämföra hur opinionsläget förändrats sen till exempel en vecka tillbaka eller en månad, säger Kiki Bek.

De tillfrågade är slumpvis utvalda för att representera befolkningen.

– Undersökningen ger en ungefärlig bild av hur stödet för partierna ser ut just nu plus/minus felmarginalen.

Frågor och svar om mätningarna

Hur utförs undersökningen?

Novus intervjuar röstberättigade och slumpvis utvalda svenskar genom telefon och sms. Dagligen görs 500 nya intervjuer och artikeln uppdateras dagligen med de tre senaste dagarnas ihopslagna siffror – alltså 1500 personer.

Varför gör SVT dagliga opinionsmätningar?

Vi publicerar dagliga undersökningar för att snabbt fånga upp förändringar i väljarnas stöd för partierna under valets tre sista veckor. Mellan valen presenterar SVT/Novus väljaropinionen en gång i månaden för att visa partiernas långsiktiga trender. Det är viktigt att komma ihåg att opinionsmätningar ger en ungefärlig bild av väljarnas stöd och inte en exakt återspegling av opinionsläget. Artikeln ger inte svar på hur svenskarna kommer att rösta på valdagen, utan hur de skulle rösta om det vore val idag.

Hur stort och viktigt är bortfallet?

För att få 1500 svar söker Novus ungefär dubbelt så många personer. Vissa vill inte delta i undersökningar eller går inte att nå. Novus säkerställer att de svarande trots bortfallet motsvarar ett så kallat representativt urval av befolkningen utifrån parametrar som kön, ålder, bostadsort och hur personen tidigare röstat. Underrepresenterade grupper vägs upp i redovisningen. (Opinionsmätningar har ifrågasatts internationellt, tex efter Brexit-omröstningen i Storbritannien och presidentvalet i USA där väljarnas röster visade sig skilja sig mycket från vad instituten förutspått. Svenska opinionsmätningar har legat närmare valresultaten, även om mätningarna inte heller här har varit exakta.)

Hur korrekta har opinionsmätningarna varit i tidigare riksdagsval?

Skillnaden mellan valresultat och Novus sista opinionsundersökning valet 2018 skiljde sig 2%-enheter om man adderar skillnaderna för samtliga åtta riksdagspartier. Frågan som ställs är dock inte ”Vad kommer du rösta på på valdagen” utan ”Vad skulle du rösta på om det var val idag”.

Kan opinionsmätningar påverka hur människor röstar?

Ja, genom att ta del av opinionsmätningar väljer vissa väljare att taktikrösta. Tex genom att rösta för ett parti som enligt mätningarna ser ut att inte nå upp till riksdagsspärren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet