Yesim Cetir. Foto: SVT

Macchiarini-patientens syster: Sverige tog min systers liv

Uppdaterad
Publicerad

Yesim Cetir var den sista av kirurgen Paolo Macchiarinis patienter som dog efter att han opererade in en plaststrupe. Efter beskedet i dag att han friats från alla misstankar om brott är hennes syster både besviken och arg.
– Sverige tog min systers liv och de får de ha på sitt samvete, säger Songül Cetir till SVT Nyheter.

Länge var det Yesim Cetirs pappa Hayrullah Cetir som drev processen för att dottern skulle få upprättelse. Men under rättsprocessen blev han själv sjuk i lungcancer och dog.   

– Det var min pappa som följde allt och efter min systers begravning har jag inte kunnat fråga honom så mycket. Han blev själv sjuk efter det och gick sedan bort, säger Songül Cetir.

”Sverige tog min systers liv”

Yesim Cetir led av handsvett och under en rutinbehandling för det skadades hennes luftstrupe. I Sverige skulle Paolo Macchiarini hjälpa henne genom att operera in en ny strupe i plast.

Resultatet av operationen blev inte den som Macchiarini hade utlovat och Yesim Cetir blev dömd till ett liv på intensiven.

– Jag förstår inte hur man kunde göra den här operationen. Jag har varit i Sverige och det är ett välutvecklat land. Men efter ett sånt beslut, så verkar det inte så. Sverige tog min systers liv och de får de ha på sitt samvete, säger Songül Cetir.

”Vill avsluta det min pappa påbörjade”

Songül Cetir sörjer nu både sin syster och far. Hon säger att hon respekterar rättens beslut, men vill ändå försöka driva vidare frågan. 

– Just nu vet jag inte hur jag ska gå till väga, men kanske överklagar jag till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Jag vill avsluta det min pappa påbörjade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet