Foto: SVT

Tredje läkaren som stoppas efter SVT-granskning

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade gynekologen är den tredje hyrläkaren som stoppas från fortsatt uthyrning som ett direkt resultat av SVT Nyheters granskning #hyrnotan.

Kartläggningen har visat hur sjukhus och vårdcentraler kan få in olämplig personal via bemanningsföretag. SVT Nyheters granskning har visat att dagens system, där vårdgivare lägger kontrollansvaret på bemanningsföretagen, i flera fall lett till att sjukhus och vårdcentraler hyrt in olämplig personal som de inte velat ha.

Saknade legitimation

När Enköpingshälsans vårdcentral tog emot en hyrläkare från bemanningsföretaget Prime Doctor fick man inte veta att läkaren just fått sluta från Region Gävleborg under uppseendeväckande former. Detta sedan man där upptäckt att mannen saknade relevant specialistlegitimation. Enköpingshälsan fick också sedan själva anledning att anmäla läkaren, efter att han missat en hjärnblödning.

Inhyrd personal i vården

Bota med gurkmeja

När en av Capios vårdcentraler i Skåne hyrde in en hyrläkare från bemanningsföretaget Läkarleasing, så fick man ingen information om att han just stoppats från sin tjänstgöring i Region Skåne. Läkaren utreddes som en misstänkt patientfara efter att bland annat ha försökt bota en patient med gurkmeja i stället för antibiotika. När Capio genom SVT:s granskning fick kännedom om läkarens bakgrund avslutades hans uppdrag omedelbart.

Dömd sexualförbrytare

Och när landstinget i Västmanland tog emot den välrenommerade professorn som hyrläkare till ett sjukhus, kunde man inte ana att han fått lämna professorstjänsten efter klagomål om sexuella trakasserier, och dessutom var dömd för sexbrott. Hyrbolaget Proffice hade tvärtom sålt in honom med direkt felaktig information. När landstinget fick veta sanningen stoppades den fortsatta inhyrningen av läkaren.

Gynekologen, som hoppat mellan hyrbolag och vårdgivare i olika delar av landet, är bara det senaste exemplet på hur vårdgivare fått inhyrd personal som de inte hade valt om de känt till alla fakta om personens bakgrund.

Ansvaret hos uthyraren

SVT Nyheters granskning har visat att många landsting och regioner lägger ansvaret för att kontrollera inhyrd personal på bemanningsföretagen. Exempelvis förutsätter man att bolagen kontrollerat eventuella ärenden hos tillsynsmyndigheten IVO, eller kontrollerat referenser.

Men granskningen har under sommaren och hösten visat att det finns stora skillnader mellan vilka krav de svenska landstingen och regionerna ställer på bemanningsföretagens kontroller – och i vilken utsträckning kraven faktiskt efterlevs av bolagen.

Systemet har alltså inte förhindrat att vårdgivare flera gånger fått personal som de själva bedömt som olämplig – om de haft kännedom om historiken.

Kostsamt att kolla

Tillsynsmyndigheten IVO rekommenderar vårdgivare att själva ta referenser på även den inhyrda personalen, och flera av de som råkat ut för oönskad personal har efter SVT:s granskning sagt sig införa detta som regel. Men rutinen innebär i praktiken en extrakostnad för vårdgivaren, eftersom man redan betalar hyrbolagen för att hålla koll.

Se hela SVT Nyheters granskning här:  #hyrnotan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet