Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näringsminister Ibrahim Baylan håller inte med om att småföretagarna glömts bort under pandemin. Foto: Iman Tahbaz, SVT

Trots rekordstora krispaket – flera småföretag blir utan stöd

Uppdaterad
Publicerad

Åtta månader in i coronapandemin beslutade regeringen om ett särskilt stöd för personer som har en enskild firma. Men trots det blir flera småföretagare i år helt utan pengar från staten.

– Det kan bli fruktansvärda livsöden, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert vid Företagarna.

Regeringen med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna har i år beslutat om flera krispaket till svenska företag för att lindra den ekonomiska krisen som coronapandemin medfört. Men det dröjde till november – åtta månader in i coronakrisen – innan regeringen beslutade om ett särskilt stöd för personer som driver en enskild firma.

Stödet för de enskilda firmorna som kallas omsättningsstödet har företagen kunnat söka sedan den 10 november. Totalt sökte 3672 företag stödet de första två veckorna.

Fortfarande är det många enskilda näringsidkare som inte kan söka stödet eftersom företagen måste ha tappat mellan 30 och 50 procent av sin omsättning jämfört med samma månad i fjol.

– Det är väldigt problematiskt att man utformat stödet med så höga trösklar för att få söka, säger Patrick Krassén, vid Företagarna.

”Ekonomi i kras”

Dessutom lämnades handelsbolag och kommanditbolag utanför första omgången av omsättningsstödet. De var i stället hänvisade till omställningsstödet, som rör fasta kostnader, och det är ett stöd som alla företag kan söka.

Hittills har drygt 9 000 enskilda firmor och knappt 1 500 handelsbolag fått beviljat omställningsstödet jämfört med 26 000 aktiebolag, enligt Skatteverket.

– Gör man ett stöd som baserar sig på fasta kostnader så är det vanligare att större företag kan söka. Enskilda näringsidkare har ofta bara sin lön och tappar man den, ja då står man där med en personlig ekonomi i kras. Det kan bli fruktansvärda livsöden, säger Patrick Krassén.

Tiotal stödpaket

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) tycker inte att regeringen glömt bort småföretagen. Han påpekar i stället att regeringen sjösatt ett tiotal krispaket som är historiskt stora.

– Sedan förstår jag att det är väldigt besvärliga tider. Men vi ska komma ihåg att det vi nu gör, med skattebetalarnas pengar, för att mildra krisen har effekt. Vi måste också vara ärliga och säga att trots de enorma stödpaketen vi har så kommer det att bli negativa konsekvenser av en pandemi och kris vi aldrig varit med om tidigare, säger han till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer