Ivo missade brister på två kritiserade HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Kontrollen av HVB-hemmen brister. Det visar SVT:s granskning.

Ivo har missat att två av hemmen med kritik om otrygghet, våld och övergrepp också har andra missförhållanden.

– Det här är nya uppgifter som vi behöver få till oss, säger Ivo:s Annelie Andersson.

Under förra året stängde Ivo tre HVB-hem, hem för vård eller boende för barn och ungdomar, som kritiserades för allvarliga missförhållanden.

Det finns hårda krav i lagen om att hemmen ska bedrivas med god kvalitet och säkerhet. Det innebär att det finns särskilda krav på föreståndarens kompetens och att övrig personal ska ha lämplig utbildning och erfarenhet.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Andra kritiserade HVB-hem som stängdes gjorde det främst av ekonomiska skäl. Sex hem stängde förra året för att de gick i konkurs, fyra lade ner på eget initiativ.

Olämpliga företrädare tillåts driva hem

Brister i hur de sköter sig ekonomiskt är en anledning för Ivo att dra tillbaka ett tillstånd att driva HVB-hem. Ändå hittar SVT bland de kritiserade hemmen ytterligare ett hem där ägarna är skuldsatta och har problem med finanserna.

Ytterligare ett hem har ansetts vara olämpligt på grund av att bolagsföreträdarna har drivit HVB-hem utan tillstånd. Företrädarna finns kvar, och de tillåts fortsätta driva ett annat hem med konstaterade missförhållanden.

– Det här är nya uppgifter som vi behöver få till oss i så fall, säger Annelie Andersson, inspektör på Ivo.

”Gäller barnens säkerhet”

Nu vill Ivo ha mer resurser och större möjligheter att granska:

– Det gäller de här barnens trygghet och säkerhet, säger Annelie Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Granskar värsta HVB-hemmen

Mer i ämnet