Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Allt färre vågar vittna enligt de poliser som Veckans brott har talat med. Brottsoffret ”Johan” är en av dem. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ungt brottsoffer: Vill vittna anonymt

Uppdaterad
Publicerad

16-årige Johan blev utsatt för ett utdraget rån där han också hotades till livet. Han är rädd för att vittna mot gärningsmännen och tycker att Sverige borde införa möjligheten att vittna anonymt.

– För att jag ska känna att det är självklart så skulle jag behöva någon slags skydd. Att jag kan vittna utan att de får mitt namn, säger han.

Johan, som egentligen heter något annat, blev hotad och slagen av flera okända gärningsmän.

– Jag hade jättemycket panik. De var inte bara rånare. De ville inte bara ha en mobil och jacka. Jag fick känslan att de ville skada folk och kanske få en jacka på köpet, säger Johan.

Vittna anonymt

Just nu pågår en polisutredning kring händelsen. Både Johan och hans mamma säger att det enda sättet för dem att känna sig helt trygga är om Johan skulle få vittna anonymt, något som inte är tillåtet i Sverige i dag. Trots det vill Johan vittna, men hans mamma tvekar.

-Jag som förälder har ju ett dilemma också. Att jag skickar fel signaler till min son och att man på något sätt nästan förmedlar någon sorts misstro mot polis och myndigheter vilket inte heller är bra. Men samtidigt är det viktigaste just att skydda sina barn, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet