Den yngre brodern studerade till polis vid tidpunkten då de misstänkta brotten inleddes. Foto: TT

Källor till SVT: Misstänkta spionbröder har båda jobbat på Säpo

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder sitter häktade misstänkta för grovt spioneri mot Sverige. Sedan tidigare är det känt att den äldre brodern jobbat på Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Nu kan SVT avslöja att även den yngre brodern arbetat på Säpo, enligt uppgifter från flera av varandra oberoende källor.

För två månader sedan greps den äldre brodern, som är i 40-årsåldern, misstänkt för spioneri. Vid tiden för gripandet var han en högt uppsatt chef på en statlig myndighet. Tidigare hade han varit anställd på Säkerhetspolisen och på Försvarsmaktens underrättelsetjänst Must.

Förra veckan greps även den yngre brodern som är i 30-årsåldern. Båda bröderna nekar till brott men häktades i fredags på sannolika skäl misstänkta för grovt spioneri.

SVT Nyheter granskar

Enligt uppgifter till SVT ska även den yngre brodern under en tid ha arbetat på Säpo. Uppgifterna bekräftas av flera av varandra oberoende källor inom Säkerhetspolisen. Det är oklart om bröderna arbetade där samtidigt och vad deras arbetsuppgifter bestod av.

Studerade till polis

Åklagaren menar att bröderna har gått främmande makt till handa och gjort sig skyldiga till grovt spioneri. Brotten misstänks ha begåtts mellan mars 2011 och september 2021.

Under samma tidsperiod som spioneriet misstänks ha inletts, 2011, så studerade den yngre brodern första terminen på polisprogrammet. Det visar dokument som SVT har tagit del av från Polismyndigheten. Han fullföljde dock inte polisutbildningen och nekades studiemedel vårterminen 2012.

Kopplingar till Iran

Den äldre brodern arbetade under denna tid på Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetstjänst Must. Enligt uppgifter till DN tjänstgjorde han då vid Sveriges mest hemliga underrättelseorgan – Kontoret för särskild inhämtning, KSI – där ett av uppdragen är att rekrytera källor och avhoppare från andra länders underrättelsetjänster.

De misstänkta männen är födda i Iran men har vuxit upp i Uppsala där de än i dag är folkbokförda. Det är i nuläget oklart om misstankarna har kopplingar till Iran.

Karl Melin, presschef på Säpo, vill varken bekräfta eller dementera SVT:s uppgifter om den yngre brodern.

– Vi, Säkerhetspolisen, går inte in på vem eller vilka som arbetar hos oss eller vem eller vilka som inte gör det. Det samma gäller vem eller vilka som eventuellt har jobbat eller inte har jobbat vid Säkerhetspolisen. Det är ingenting vi går in på, vi är ju en säkerhetstjänst, säger han.

Åklagaren i målet vill inte kommentera de nya uppgifterna. SVT har även sökt den yngre broderns försvarare för en kommentar.

Vet du mer om detta? Tipsa gärna SVT:s grävande reportrar genom att klicka här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet