På måndag har det gått två veckor sedan Stefan Löfven (S) fick sonderingsuppdraget av talmannen, efter att M-ledaren Ulf Kristersson tillfälligt gett upp sitt försök. Foto: Anders Wiklund/TT

Talmannen kallar alla partiledare till nya samtal

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen Andreas Norlén har kallat partiledarna till möten på måndag, trots att Stefan Löfven (S) inte har gett upp sitt sonderingsuppdrag. De nya samtalen kommer att ske efter att talmannen träffat S-ledaren och tagit emot slutrapporten.

Tidigare på fredagen var Stefan Löfven i ett enskilt möte med M-ledaren Ulf Kristersson, vilket Moderaterna bekräftade för SVT Nyheter. Partierna var dock väldigt fåordiga om vad som sades och ville inte berätta om mötet har lett fram till några framgångar i processen att bilda en ny regering.

Moderaterna ville inte säga mer än att mötet ägt rum och hänvisade sedan till Socialdemokraterna.

När frågan om mötet ställdes till S så var det locket på.

– Vi kommenterar inte sonderingsprocessen, vilka möten som varit, med vem eller när, säger Ingela Nilsson, Stefan Löfvens pressekreterare, till SVT Nyheter.

Tidigare i veckan har Löfven även samtalat med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Inte heller då lämnades några kommentarer.

Skett flera möten

S-ledaren har sedan han fick uppdraget av talmannen att försöka bilda en regering haft flera möten med partierna i riksdagen, förutom Sverigedemokraterna. Hans mål har varit att få till en blocköverskridande regering eller ett samarbete i riksdagen med L och C.

När Stefan Löfven i måndags lämnade en halvtidsrapport till talmannen sade han att inga positioner har förändrats.

– Vi har inte gått in i någon form av förhandling, sade S-ledaren på en presskonferens efter mötet, och tillade:

– Jag bedömer fortfarande läget som svårt och komplicerat.

Nya samtal på måndag

På måndag går tiden ut för Stefan Löfven och frågan är om han kommer att lyckas med sitt uppdrag eller tillfälligt kastar in handduken, precis såsom M-ledaren Ulf Kristersson gjorde för snart två veckor sedan. Mötet mellan talmannen och Löfven kommer att ske klockan 09.45.

Talmannen har även kallat de andra partiledarna till möten samma dag, trots att S-ledaren inte har gett upp sitt sonderingsuppdrag ännu.

”Oavsett resultat av Stefan Löfvens (S) slutrapport bedömer talmannen att samtal med övriga partiföreträdare bör ske utan dröjsmål, för att få del av deras reaktioner och kommentarer med anledning av rapporten,” står det i ett pressmeddelande från riksdagen.

  • 09.45 Socialdemokraterna
  • 12.00 Moderaterna
  • 12.30 Sverigedemokraterna
  • 13.00 Centerpartiet
  • 13.30 Vänsterpartiet
  • 14.00 Kristdemokraterna
  • 14.30 Liberalerna
  • 15.00 Miljöpartiet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet