Foto: TT/SVT

Utpekade ledaren för Dödspatrullen på mordrättegång i Danmark: ”Det här är häxjakt”

Uppdaterad
Publicerad

Den utpekade ledaren för Dödspatrullen hävdar att han är dömd på förhand.

När han fick svara på om gänget och ställdes inför åklagarens omfattande DNA-bevisning mot honom, blev han upprörd.

– Det här är häxjakt.

Under tisdagen hördes den utpekade ledaren i rättsalen i Köpenhamn, misstänkt för dubbelmordet i stadsdelen Herlev. I rättssalen hävdade han att han ofta åker till Köpenhamn. Den aktuella mordkvällen den 25 juni var han i Malmö, vaknade sent efter en festnatt, och tog sig sedan runt 20-tiden till Christiania. Då hade dubbelmordet skett två timmar tidigare i Herlev utanför Köpenhamn.

Åklagaren Kim Petersen presenterar den tekniska bevisningen mot honom. Hans DNA finns på en svart tröja med gult Christiania-tryck på bröstet. Den hittades i Audin som genom en filminspelning kopplas till dubbelmordet på de två unga männen som enligt polisen hörde till rivalerna i Shottaz.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Bilen blev antänd, men elden slocknade. Tröjan var delvis bränd och hade ledarens DNA på ärmar och nacke, samt krutrester på ärmarna.

– Det behöver inte betyda att jag har skjutit någon, sa 22-åringen som tidigare varit misstänkt men friats för flera mord.

Hans DNA fanns också på ett par handskar som hittades i och utanför bilen.

22-åringen anmärkte att även andras DNA hittats på handskarna.

– Jag hade inte på mig handskarna och sköt någon. Det är jag 110 procent säker på.

Han hävdar att han brukar ha sådana på sig, både när han längre perioder vistas i Malmö där han säger sig ha anhöriga, och i Spanien, där han säger att han är personalchef på en kaffebar i Barcelona.

AK47 i bagageluckan

Enligt källor inom polisen och den kriminella miljön är det där Dödspatrullen har uppehållit sig långa perioder för att komma bort från konflikten i Stockholm och för att omsätta brottspengar.

På två Stadiumpåsar, som låg i flyktbilens bagagelucka med det militära vapnet AK47:a, fanns hans handavtryck tillsammans med flera av de medmisstänkta. Samtliga nekar till brott och hävdar att de bara varit i Danmark för att festa och träffa kompisar.

I slutet av utfrågningen avslöjade åklagaren också vad som för 22-åringen var helt nya uppgifter. Hans DNA har hittats på flyktbilens högra framdörrs insida. Det är 742 000 gånger mer sannolikt att det är hans DNA än någon dansk medborgares.

– Det är omöjligt! Varför säger ni det nu? svarade han förvånad.

Åklagaren: Stämmer det fortfarande att du inte varit i bilen?

– Nej, jag har inte varit i bilen, fortsatte han hålla fast.

Han fick frågan om han kände mordoffren. Han visste vilka de var, enligt 22-åringen.

Förnekar gängkoppling

I själva verket känner hans familj offrets väldigt bra – och 22-åringen och hans nu mördade rival var vänner innan konflikten började för fem år sedan. De sov hos varandra.

Han förnekar att han är med i något gäng, och att det existerar ett gäng som kallas Dödspatrullen. Det är medias och polisens påhitt, anser han.

Emellanåt blev han upprörd över åklagarens frågor.

– Det här är häxjakt!

Riskerar livstids fängelse

De åtalade riskerar dubbelt så hårda straff om den danska domstolen slår fast att brotten är gängrelaterade. Livstids fängelse finns på straffskalan.

Rättegången fortsätter på fredag. Det var meningen att den tredje personen som var i bilen med de två offren, och lyckades fly, skulle ha vittnat inför rätten. Men han kan inte närvara då. Det är ännu oklart hur hans vittnesmål ska hållas och när.

Har du information om konflikten eller vad vi borde lyfta kring gängmiljön?

Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet