Sveriges tidigare ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, misstänks ha förhandlat med främmande makt utan tillstånd från sina överordnade. Foto: SVT Design

Vad handlar målet mot Anna Lindstedt om?

Uppdaterad
Publicerad

Fredag den 5 juni inleds rättegången mot Anna Lindstedt, Sveriges före detta ambassadör i Peking. Det är första gången sedan 1794 som en diplomat åtalas för brott mot rikets säkerhet. Men vad handlar åtalet om?

Anklagas för förhandling med Kina

Anna Lindstedt anklagas för att ha förhandlat med företrädare för kinesiska intressen.

Enligt åtalet sammanförde Anna Lindstedt Gui Minhais dotter Angela Gui med två affärskontakter från Kina, som har goda relationer med det kinesiska kommunistpartiet, för att lösa frågan med den fängslade förläggaren. Men enligt Angela Gui ställdes villkor för hennes pappas frigivning. Hon ska ha uppmanats att se till att kritiken mot hur kineserna hanterade fallet tystnade.

Åklagaren hävdar att de två affärsmännen företrädde den kinesiska statens intressen. Anna Lindstedt förnekar att det rörde sig om en förhandling.

Befogenheterna

Den åtalade anklagas för att ha agerat egenmäktigt utanför ramen för de instruktioner hon fått.

Enligt åtalet har Anna Lindstedt medvetet, med uppsåt, agerat på egen hand utan att ha informerat sina överordnade på UD om sina planer att lösa Gui Minhai-fallet. UD hävdar att hon fått instruktioner om att släppa fallet. Anna Lindstedt säger sig inte ha fått några sådana besked. Hon anser att hon informerat UD i ett mejl om sitt möte med Angela Gui, och att en ambassadör har långtgående befogenheter att agera på egen hand.

Skadligt agerande?

Anna Lindstedt agerande misstänks ha inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina.

Åklagaren vill försöka bevisa att Anna Lindstedts agerande har lett till fara för rikets säkerhet. Den ene affärsmannen -  Kevin Liu – har använt flera olika identiteter och blivit nekad inresa till Sverige. Frågan är om Kina utsatt Sverige för en påverkansoperation, och hur Lindstedts agerande påverkat de redan frostiga relationerna mellan länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Målet mot Anna Lindstedt

Mer i ämnet