Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Meteorologer kan inte ens spå sommarvädret korrekt – hur kan man då veta hur klimatet ska förändras om 50 år?” frågar folk i sociala medier. I videon förklarar Nils Holmqvist. Foto: TT/Pexels/SVT

Svenska sommarvädret ger vind i seglen åt klimatförnekare

Uppdaterad
Publicerad

Känslan av utebliven supersommar har klöst djupa sår i svenska folksjälen – iallafall på sina håll – och nu har detta fångats upp av klimatskeptiker på sociala medier.

Under maj och juni 2023 spreds uppgifter om att långtidsprognoser utlovat en kommande värmebölja liknande den under sommaren 2018.

Perioden hade haft mindre regn än vanligt, och utbredd torka fick både SMHI och MSB att varna för ”extrem brandrisk” i stora delar av landet.

Klimatkrisen

Fått stor spridning

Men, den extrema värmen uteblev, och industrisemestern präglades för många av ovädret Hans, sydväst-hattar och gummistövlar istället för Hawaii-skjortor och soliga grillkvällar.

Skärmdumpar som visar senvårens påstått brutna väderlöften har nu fått stor spridning i sociala medier – inte minst i klimatskeptiska grupper där de används som ”bevis” för att prognoser inte alls går att lita på.

Foto: Faksimil

Ett vanligt förekommande påstående i de klimatskeptiska sammanhangen går ut på att ”meteorologer inte ens kan spå årets sommarväder korrekt – därför kan de heller inte veta hur klimatet kommer förändras om 50 år.”

I videon ovan förklarar meteorologen Nils Holmqvist hur det ligger till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet