Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad handlar vårdkonflikten om? Hör de båda sidornas argument. Foto: SVT

Vårdförbundet utökar strejkvarsel – SKR svarar: ”Fara för liv”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet utökar strejkvarslet med ytterligare 1 900 medlemmar.

”Vi kommer att fortsätta tills arbetsgivarna möter upp”, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

SKR varnar för att strejkvarslet kan innebära ”akut fara för liv”.

Varslet omfattar ytterligare 1 900 medlemmar och två nya regioner – Värmland och Västmanland. Strejketappen ska inledas den 11 juni klockan 11.

Redan förra veckan utlystes ett varsel för cirka 2 000 anställda i region Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Den strejketappen inleds 4 juni klockan 11.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Totalt omfattas nu 3 900 medlemmar av strejken.

”Vi vill inget hellre än att konflikten ska lösas med bättre villkor för våra medlemmar. Men SKR och Sobona säger blankt nej till våra krav”, säger Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

”Fara för liv”

Sveriges Kommuner och regioner, SKR, varnade tidigare på tisdagsmorgonen för att strejkvarslet kan innebära ”akut fara för liv”.

”Detta kan på kort tid få allvarliga konsekvenser som svåra vårdskador, bestående men och död”, skriver de i ett uttalande till Medlingsinstitutet.

– Det får naturligtvis allvarliga konsekvenser och till vissa delar kommer den också antagligen att bli samhällsfarlig, säger Ulf Olsson ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation.

Sineva Ribeiro säger att man suttit i många lokala förhandlingar där situationen inte längre anses samhällsfarlig.

– Men vi har ett ansvar att flagga för när patienterna far illa. Det är det vi gör med detta varsel. Vi ser att arbetsgivaren inte lyckas behålla och kompetensförsörja med dessa fyra livsviktiga yrken, och då blir det ingen vård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjuksköterskorna Linuz Hultgren, Lisa Bergh och Sara Iznin om varför de vill ha sänkt arbetstid: ”Vissa dagar kan jag fullständigt bryta ihop” Foto: Privat

”Inte fått bud”

Vårdkonflikten inleddes den 25 april och innebär förutom strejkvarslen att omkring 68 000 medlemmar inte jobbar övertid i landets regioner samt inom ambulanssjukvården i Stockholm.

För några dagar sedan bekräftade en av medlarna i konflikten att ett bud som förslag på lösning är på gång.

Vårdförbundet säger att man inte fått något bud ännu.

– Får vi det kommer vi hantera det. Förbundsstyrelsen är beredd att se över budet. Vi har varit tydliga med medlarna om att vi vill se en start på veckoarbetstidsförkortningen, utan den kommer vi nog inte kunna anta slutbudet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer bli längre väntetider på 1177” – hör Helen Engström, vice ordförande i Vårdförbundet Värmland, om hur det utökade strejkvarslet kommer att märkas i regionen. Foto: Sayed Parwani

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet