Före detta langaren: ”Så startade vågen i Karlshamn”

Uppdaterad
Publicerad

En av dem som var med när missbruksvågen av Oxycontin startade i Karlshamn är Emil Håkansson, 30. Själv fastnade han så djupt i missbruk att han såg sig tvungen att börja langa drogen.

Runt 2016 började Emil Håkansson missbruka Oxycontin. Efter hand eskalerade missbruket, och för att kunna finansiera det såg han, som många andra, sig tvungen att begå grövre brott. I Emils fall handlade det om att han själv började sälja drogen.

– Man var tvungen. När det var som värst kostade det 8000-9000 kronor om dagen. Jag hade lite pengar undansparade men det räcker inte så länge, säger han.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Vill starta upp NA i Karlshamn

Hösten 2020 blev han tagen på bar gärning av polis och skickades till ett behandlingshem, där han fick hjälp med det tunga missbruket.

– Jag mår bra i dag. Eller snarare, jag mår varken bra eller dåligt utan jag känner mig stabil. Och det är ganska skönt, faktiskt, säger han.

Nu siktar han på att starta upp NA, Anonyma Narkomaner, i staden.

Hör Emils berättelse om hur oxycontinvågen i Karlshamn startade i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet