• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

– Det var viktigt för mig att alla fick ta del av nyheten, säger Ulf Hegelund. Foto: SVT

Lärare i Skurup säger upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

Läraren Ulf Hegelund på Prästamosseskolan i Skurup har lämnat in sin ansökan om uppsägning i protest mot rektor Mattias Liedholms plötsliga avstängning. Rektorn från Karlskrona har varit i blåsväder sedan beslutet om slöjförbud i Skurups skolor klubbades i december.

– I mitt uppsägningsbrev skriver jag att jag har tappat allt förtroende för min arbetsgivare, och då är det inte skolan utan kommunen, säger Ulf Hegelund.

Han berättar att han under torsdagsmorgonen lämnade en skriftlig ansökan i biträdande rektors postfack och att han skickat mejl med informationen till flera politiker och alla sina kollegor.

Slöjdebatten i Skurup

– Det var viktigt för mig att alla fick ta del av nyheten, säger Ulf Hegelund.

SVT Nyheter har tagit del av mejlet där Ulf bland annat skriver: ”Jag har förlorat varje uns av förtroende för min arbetsgivare, Skurups kommun, och jag önskar att skiljas från min tjänst”.

Håller inte med om dåligt ledarskap

Att rektor Mattias Liedholm blev avstängd ska bero på ”allvarliga brister i ledarskapet” enligt Skurups kommun.

Läraren Ulf Hegelund säger att han har upplevt Mattias Liedholm som en god och kompetent ledare. Likaså tycker Christopher Hansson Jakobsson som jobbar som elevassistent på Prästamosseskolan i Skurup.

– Han är extremt stöttande och när det kommer till en sådan grej att han skulle vara en dålig ledare – då undrar jag vad det är de sitter på som vi andra inte sitter på. Det måste vara något väldigt stort men vad vet vi inte, det blir bara spekulation, säger han.

”Lite obehagligt”

Enligt förvaltningschef Anders Grundberg initierades en utredning kring Mattias Liedholm i början av mars. Vad den handlar om vill han inte gå närmare in på men han berättar att det har framkommit uppgifter som kräver åtgärder.

– Det har absolut ingenting med slöjförbudet att göra, har Anders Grundberg tidigare sagt till SVT Nyheter.

Att inte veta vad det beror på, är inte något som uppskattas av den avstängda rektorns kollegor.

– Jag tycker det är lite obehagligt faktiskt, säger Christopher Hansson Jakobsson.

”Obekväm för politiker”

En lärare på skolan, som vill vara anonym, säger att hon tycker att det är väldigt sorgligt att Mattias Liedholm ska sluta som rektor.

– Han står för vad han säger och är inte konflikträdd. Han har ifrågasatt orimliga sparkrav och jag tror han har blivit obekväm för politiker och förvaltningsledningen i Skurup, säger läraren som i många år har arbetat i Skurup.

Hon tror det finns en risk för att fler lärare säger upp sig och lämnar Skurups kommun.

Lämnade politiska uppdrag

Efter att slöjdebatten blossade upp valde rektorn och före detta moderatpolitikern Mattias Liedholm självmant att lämna sina förtroendeposter i Region Blekinge och i Karlskrona kommun.

SVT Nyheter har under torsdagen försökt få en kommentar från förvaltningschef Anders Grundberg om hur han ser på att Ulf Hegelund slutar i protest. Enligt kommunikationsstrateg Annika Dacke vill han inte kommentera ärendet och kan varken bekräfta eller dementera att han tagit del av Ulfs uppsägning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slöjdebatten i Skurup

Mer i ämnet