Den före detta KD-politikern misstänks ha tillskansat sig drygt en miljon kronor från Sillhövda AIK och Kristdemokraterna i Karlskrona. Foto: SVT

Misstänkte KD-förskingraren åtalas – gjorde 263 överföringar

Uppdaterad
Publicerad

Både fotbollsklubben Sillhövda och Kristdemokraternas lokala förening fick sina konton länsade.

Nu åtalas en före detta kommunpolitiker för två fall av grov förskingring.

Mannen ska enligt åtalet ha gjort totalt 263 överföringar och kommit över 1 127 376 kronor från de båda kassorna.

Den tidigare politikern nekar till brott. I förhör säger han att det har handlat om lån han tagit från föreningarna, som till stor del gått åt att hjälpa en annan person som enligt honom haft det tufft ekonomiskt.

Misstänkt förskingring

– Jag och den tilltalade har varit överens om det mesta i tillvägagångssättet. Sen skiljer väl vår syn på det juridiska sig åt, han menar att det inte har varit något brottsligt uppsåt, säger Joel Holmgren, kammaråklagare.

Det var i februari förra året som idrottsföreningen Sillhövda AIK upptäckte att klubbkassan på över en halv miljon kronor var borta och misstänkte den nu åtalade mannen. Bara ett par dagar senare upptäckte Kristdemokraternas lokala förening, där mannen var aktiv, att 300 000 kronor var borta från partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förskingring

Mer i ämnet