Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gruppledaren Kith Mårtensson (M) berätta mer i klippet ovan. Foto: Jerker Hagman /SVT

M i krismöte om framtiden med Samstyret – kan gå i opposition

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om vilka som ska styra Sölvesborg dröjer. Orsaken är en konflikt mellan partierna i Samstyret.

Nu överväger Moderaterna att lämna samarbetet och i stället gå i opposition.

I Olofström, Karlshamn, Ronneby och Karlskrona är det klart vilka nya koalitioner som ska styra efter valet. Men i Sölvesborg dröjer beskedet.

Av partierna i Samstyret, som styrt Sölvesborg de senaste fyra åren, backade Moderaterna och SoL-partiet. Kristdemokraterna ligger kvar på samma väljarstöd som tidigare, men Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt.

Valet 2022 Blekinge

Samstyret har därför stärkt sin ställning inför de fyra kommande åren. Men ett besked om styret dröjer.

Spricka i Samstyret

Enligt BLT beror det på missnöje från M och att flera möten slutat med att partiets företrädare rest sig och gått. Nu har övriga partier i Samstyet ha skrivit ett brev till Moderaterna och ställt krav på skärpning.

– Det handlar om olika syn på hur ledarskapet ska bedrivas, säger Kith Mårtensson, gruppledare för Moderaterna som suttit i krismöte i flera timmar under onsdagen.

– Vi har diskuterat situationen och hur vi ska gå vidare. Ett alternativ för oss är att gå i opposition. Har man ett Samstyre betyder det att man ska styra tillsammans. Och så upplever inte vi att det är, säger hon till SVT i en mötespaus.

På onsdagskvällen skriver Kith Mårtensson i ett sms till SVT Nyheter Blekinge att Moderaterna ännu inte fattat något beslut om huruvida man kommer lämna Samstyret eller inte.

”Diskuterar inte i media”

När SVT når Louise Erixon på onsdagsmorgonen vill hon inte ge några kommentarer.

– Interna förhandlingsfrågor är inget som Sverigedemokraterna diskuterar i media. Vi har till den 31 december på oss att komma överens och jag ser ingen anledning att kommentera innan dess, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet