Torgbackens förskola stänger – flyttar till helgen

Uppdaterad
Publicerad

På fredag går flyttlasset på Torgbackens förskola till andra lokaler i Lyckeby. Det beslutade Karlskrona kommun på onsdagen efter att personal återigen slagit larm om hälsoproblem av att vistas i förskolans lokaler.

Det är tre avdelningar på Torgbackens förskola som nu flyttar till Lyckeby. Även verksamheten på Borgens förskola, som ligger intill Torgbacken flyttar dit. Samtidigt flyttar Torgbackens nattis-verksamhet istället till Borgens förskola. Detta beslutade kommunen på onsdagen.

– Vi har haft den planen sedan tidigare men vi har velat göra undersökningarna fullt ut och göra beräkningar innan vi tog det slutgiltiga beslutet. Men nu trycker vi på den starknappen, säger Marina Eriksson, avdelningschef på Karlskrona kommun.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare har berättat har personal återigen känt av allergiliknande symptom av att visas i lokalerna på Torgbackens förskola. Liknande symptom kände personalen även för tre år sedan.

Flyttar till helgen

Även om inte allt är inte helt färdigt i lokalerna på Augerumsvägen går flyttlasset redan till helgen. Arbetet med att anpassa lokalerna efter verksamheten fortsätter även efter inflyttningsdatumet.

Om flytten blir permanent eller om Torgbackens förskola kommer att öppna igen är fortfarande oklart.

– Vi jobbar fortfarande med att hitta en långsiktig plan. Vi behöver svar på undersökningarna i huset och andra frågetecken innan vi vet det, säger Marina Eriksson.

Prover skickade på analys

Prover har tagits på luften inne i lokalerna och de har nu skickats på analys. Kommunen väntar svar om några veckor.

Hur har föräldrar och personal reagerat på flytten?

De flesta har stor förståelse och tycker det är bra att vi har en försiktighetsprincip. Vi har förståelse att det blir knöligt för vissa att lösa och självklart är det olyckligt men samtidigt måste vi vidta åtgärder, säger Marina Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet