Foto: SVT

Trots skarpa kritiken – kyrkorådets ledamöter sitter kvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kyrkorådet fick skarp kritik för sitt agerande i samband med renoveringen av Fredrikskyrkan i Karlskrona uppgav personalen att förtroendet är förbrukat.

Trots det sitter kyrkorådets ledamöter kvar på sina poster.

I den externa granskning som gjorts av beslutsvägarna kring renoveringen av Fredrikskyrkan – fick både kyrkorådet och kyrkofullmäktige skarp kritik.

Bland annat har kyrkorådet godkänt investeringar utan att det funnits pengar till det. Dessutom beslutade kyrkorådets arbetsutskott om ett lån på 25 miljoner kronor – utan att ha befogenhet till det.

Krisen i Karlskronakyrkan

Med anledning av granskningsrapporten höll kyrkorådet i dag ett extrainsatt möte för att diskutera det som uppdagats.

– Man är lite besviken på att vi inte har ifrågasatt saker och ting mer och varit mer aktiva som ledamöter. Man får ta på sig det ansvaret som förtroendevald. Sen upplevde jag att samtliga ledamöter ville vara kvar och ta ansvar för den uppkomna situationen, säger Gerthie Olsson (S), kyrkorådets ordförande.

Kan minska på ledamöter

Enligt Gerthie Olsson har de inte beslutat om några konkreta åtgärder men under mötet har ledamöterna bland annat diskuterat hur de ska stärka upp rutinerna för hur de hanterar protokoll och se över delegationsordningen. Det kan även bli aktuellt att minska antalet ledamöter i kyrkorådet för en tydligare struktur.

Uppdraget som ordförande kommer Gerthie Olsson behålla mandatperioden ut.

– Jag tänker sitta kvar ett tag till i alla fall. Inför nästa period kommer jag inte vara kvar. Med ålderns rätt vill jag lämna, säger hon.

Hur ser du tillbaka på året som varit?

– Det har varit väldigt turbulent och mycket jobbigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet