Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ska du tänka på innan du köper hem beredskapsprylar – ordföranden i Civilförsvarsförbundet om det ökade intresset för beredskap. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Så svarade experten på era beredskapsfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Vad behöver jag göra för att vara förberedd vid en krissituation? Civilförsvarsförbundets ordförande, Anna-Maria Axelsson, har svarat på era frågor i SVT:s chatt.

Många olika frågor har kommit in under eftermiddagen. Några frågor handlar om hur man ska tänka kring att bunkra när man redan går på knäna ekonomiskt.

En annan fråga lyder: ”Jag undrar mest hur politiker förbereder sig och vårt land?”

– Alla aktörer ska planera för att kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet i alla lägen. Alla ska planera för hemberedskap, även stadsbor, svarar Axelsson.

Håller kurser om beredskap

I dagarna har Anna-Maria Axelsson deltagit på Folk och försvar i Sälen. Förutom uppdraget som förbundsordförande håller hon bland annat kurser i Dalarna om beredskap om hur människor ska tänka och agera kring till exempel matförsörjning, rent vatten och värme vid krislägen.

Förbundet är en del av det civila försvaret och arbetar med frågor som rör trygghet, säkerhet, skydd och överlevnad. En av förbundets viktigaste uppgifter är att lära människor att klara sig i utsatta lägen.

I videon: Det ska du tänka på innan du köper hem beredskapsprylar och så märker Civilförsvarsförbundet av det ökade intresset för beredskap i samhället.

Få svar från experten: Hur ska jag förbereda mig för en kris?

Välkommen till vår chatt. Här kan du ställa dina frågor om hur du kan förbereda dig för en krissituation. På torsdag klockan 13 svarar Civilförsvarsförbundets ordförande, Anna-Maria Axelsson, på frågorna.

Pinnat inlägg

Tack för alla era intressanta frågor! Nu stänger vi chatten.

Pinnat inlägg

Maya • Should we have cash at home? Todays many places are cash-free. Will that change?

Yes. you should have some cash at home.

Pinnat inlägg

Elin • När jag tänker krig så är det sällan en vecka och sedan slut.
En vecka är vad vi ska ha hemma för att klara oss initialt. Det är egentligen inte så svårt att ha mat för en vecka, kanske svårare med värme särskilt i hyreshus och alla moderniserade hus. Men många bra idéer finns hur man klarar det.
Vad händer sedan går staten in?
Tycker att det här med att se över hela landets självförsörjning är en intressant idé. Inte bara individbaserat utan något som måste initieras mer uppifrån i större skala. Hur tänker ni där?

Samhällets funktionalitet är ett av målen i totalförsvaret. Jag tänker att veckan är en tid för omställning och att en mycket hög prioritering finns på att samhället ska fungera så mycket det går.

Pinnat inlägg

Hur ska man förbereda sig om man redan har en ansträngd ekonomi • Brukar leta pant för att få ihop till mat och hyra varje månad då allt blivit dyrare, hur förbereder man för ett kommande krig om man redan går på knäna?

Det första steget till förberedelse är att se händelser som sannolika. Att alla saker som man kan göra räknas.

Pinnat inlägg

Lars • Det kan inte vara någon panik då staten inte gör något, har dom fixat till skyddsrummen? Nej tror inte det. Kommer inte köpa ett skit förens staten drar sitt strå till stacken

Det är fastighetsägarens ansvar att på 48 timmar se till att skyddsrummet är i drift. Det är din skyldighet att se över din egen hemberedskap. Är du mellan 16-70 år omfattas du av totalförsvarsplikten.

Pinnat inlägg

Patrik • När jag bor på 5:e våningen med hiss och behöver ut för att rasta hunden när jag då ska in igen finns det ingen el. Hur tar jag mej hem då? Det finns inga trappor. 😥

Det är din fastighetsägare som måste svara på den frågan.

Pinnat inlägg

Anders C • Har Civilförsvaret eller MSB någon typ av informationsmaterial för hur man hjälps åt att få en grupp av hushåll att få vardagen att fungera? Som i ett kvarter, en villagata eller by.
Har sett diverse checklistor för t.ex. hemprepping, men det jag efterfrågar är mer på nästa nivå. Tänker en checklista med punkter som: Rullande schema att kolla läget med ensamhushåll/äldre, sophantering, informationinhämtning eller något liknande.

Krisinformation.se har väldigt mycket information som du kan ta del av. Vi har utbildningar i hemberedskap som du gärna kan anmäla dig till.

Pinnat inlägg

Vilja • Jag undrar mest hur politiker förbereder sig och vårt land?. Jag hör inget om att de jobbar för ett självförsörjande land som jag ser det skrivits om.
Vad görs konkret.? Ingen bryr sig om landsbygden och vad dem faktiskt betyder och ännu mer skulle kunna betyda.
Själv har jag mat vatten kläder mm.
Men alla stadsbor?
Varifrån ska maten komma., det skulle jag vilja ha svar på? Mat som vi själva skulle kunna producera.?

Alla aktörer ska planera för att kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet i alla lägen. Alla ska planera för hemberedskap, även stadsbor.

Pinnat inlägg

Johan • Vad borde jag köpa på mig? H

Innan du köper något bör du göra en plan hur du ska klara din hemberedskap: mat, vatten, värme, information och sömn i en veckas tid. Sedan ser du vad du saknar hemma för att möjliggöra detta.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Suzanne Lisskar har en fråga om att hålla kontakten med andra om det blir krig hör hennes fråga i klippet:

Detta får man göra en plan över tillsammans med sina nära och kära. Kommunikation är ett område som utvecklas hela tiden.

Pinnat inlägg

Angela • Varför denna skrämselretorik? Jag tycker det var nog av det under covid och krigets utbrott i Ukraina.
Nog måste det finnas bättre sätt att mobilisera folket än att köra skrämseltaktik?
Det förlamar fler än att få oss att agera sunt.

Ni skulle tex enkelt kunna införa lärdomar som är viktiga för överlevnad i skolan.
Mina föräldrar fick lära sig allt om konservering, torkning av mat. Hur man klarar sig själv- självhushållning. Odla för husbehov där man bor så långt det går. Odla tillsammans. Förvaring. Lära sig klara sig ute i naturen det fick vi via modersmjölken men många vet inte något.
Lär barn och ungdomar under roliga former hur man gör. Inte under krigshot. Då blir det en oerhört inre stress och press.

Om ni ledare i Sverige mer aktivt såg till att höja självförsörjningsnivån i Sverige,
se till att jordbruken kan leva utan bidrag,
Se till att det kommer nya jordbruk och hjälp de befintliga så de slipper lägga ner.
Då tror jag många skulle respektera er mer och tro på er handlingskraft och vilja att göra det praktiskt och ekonomiskt hållbart och möjligt.

Jag tror de flesta svenskar vill att vi blir mer självförsörjande för att klara kriser. Nu är det upp till er och politiker att leda landet rätt där! Uppmuntra, stötta se till att praktiska hinder, typ onödig byråkrati ändras.

Jag företräder en frivillig försvarsorganisation, en av 18. Vi är politiskt oberoende. Vi har alltid arbetat för att förbättra människors förutsättningar att klara kriser bättre.

Pinnat inlägg

Karina • Jag undrar varför inte politiker hjälper de jordbruk som finns och ser till att vi får fler.
Vi har förstått att vi inte klarar att försörja Sverige vid en kris ändå görs inget praktiskt åt saken.

Åkrar ligger i träda, ladugårdar står tomma. Människor blir bekväma.
Reglerna är hårda och regida. Det går knappt vara småbonde nuförtiden eftersom EU tvingat in oss i småbondedöden.
En bonde ska kunna leva av sitt jordbruk tycker jag.. De har ett av de viktigaste jobben i Sverige, och jour dygnet runt, men tvingas ofta leva på bidrag.
Det är stenkoll på om de flyttar korna rätt dag till nästa bete istället för att man litar på att bonden med sina egna ögon ser när djuren behöver ny betesplats. Istället får de böter om de flyttar djuren en dag för tidigt utan att i tid meddela. Någonstans har det här kontrollerandet fört oss fel.
Bönder måste dessutom numera ha en stor maskinpark, därmed ännu fler djur. Vilket innebär mer jobb för väldigt lite ersättning.
Där vi bor fanns det 20 småbönder för 50 år sedan. För ca 20 år sedan la det sista ner. Vi har haft lite djur för husbehov och allt man gör ska anmälas hit och dit. Nu ids vi inte längre.

Hur tänker ni om att vi inte ens kan försörja oss själva? Vad tänker ni göra åt det? Det ansvaret ligger på dem som gjort det svårt att enkelt ha djur, odla och bli mer självförsörjande. Skolan lär inte ens barnen något om självhusshållning.

Du lyfter en väldigt viktig fråga. Det påtalas även i försvarsberedningens rapport att vi behöver bli mycket bättre inom detta område. En ny livsmedelsstrategi tex. Vi i Sveriges Civilförsvarsförbund har alltid försökt att lyfta den här frågan och vi jobbar även i viktiga projekt inom detta område.

Pinnat inlägg

Bea • Om vi måste fly och bränslet är slut. Hur tar vi oss fram?. Min åldriga mor har svårt att gå. Och vi har minderåriga barn. Det finns inga bussar där vi bor och ingen har hästar. Vart ska vi fara och hur. Till fjällen eller vart flyr man?
Vad ska vi ha med oss?

Utrymning och inkvartering har vi inte planer för än. Det kommer mer besked i dina frågor när myndigheterna har besked att ge.

Pinnat inlägg

Mia Fia. • Tycker de är bra att människan tänker lite längre ,som tex nu när jag legat sjuk och inte behövde eller kunnat gå och handla sen andra advent att man har mat hemma både till sig och sina husdjur. Jag bor ensam och klarar mig säkert hemma fortfarande med de jag har i nån vecka till.

Så bra. Då kan du kanske lära fler om hur man gör.

Pinnat inlägg

Anne • På 40 talet fick folk kuponger för att kunna köpa mat. Sånt som inte fanns i överflöd måste delas med alla.
Mina föräldrar växte upp då. De hade båda turen att ha föräldrar som var jordbrukare. Plus att de i både hem och skola fick lära sig självförsörjningens konst. Odla till djur och hushåll, mala säd, fiska, jaga eller ta vara på gårdens djur, konservera kött, fisk, grönsaker, bär och frukt på olika vis. Göra egen ost mm. De kunde också sälja mjölk, kött och fisk om de fick över.
I ett jordbruk hade de ju det mesta i matväg och så fick de kuponger för att köpa typ socker och kafffe.

Känner andra som inte hade jordbruk och inte kunde få tag i den mat de behövde, de fick skörbjugg, förlorade tänder och blev krumbenta.

Hur undviker vi det vid en kris? De festa bor väl i städer?

Det är väldigt mycket arbete som pågår även inom detta område. Planering för en ny livsmedelsstrategi, översyn av vårt beredskapssystem, återuppbyggnad av lagerförvaring, transportvägar etc. Men det varje enskild person kan göra är att se över sin egen situation och planera för sin hemberedskap.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mia Karlsson undrar vad man ska prioritera hör mer i klippet:

Tänk att du ska klara grundbehoven: mat, vatten, värme, information och sömn i en vecka. Sedan utgår ni från era förutsättningar för att uppfylla detta.

Pinnat inlägg

Nisse • Borde inte maskiner som tex frystorkar mat bli något ni ser till att vanligt folk kan köpa? Subventionerar i kristider.

Intressant ide.

Pinnat inlägg

Britta • Hur har ni tänkt att bönder ska klara en kris. De är ju liksom hjärtat i ett land även om ingen behandlar dem då.
De har ju inte 5 eller 10 kor utan 300 eller ännu mer? Odlar de är det på stora arealer som behöver mängder med disel. Är den försörjningen säkrad?

Alla ska planera för att klara sig själv i minst en vecka. Företag och myndigheter ska planera för minst tre månader. Kontinuitetsplanering för sin egen verksamhet.

Pinnat inlägg

Linda • Om internet blir utslaget ett tag, vad ska man ha till hjälp då? Folk kommer ju börja hamstra hem då dom har mycket pengar. Hur ska vi normala få tag i det nödvändigaste? Är det konserver, solcellradio, värmeljus, stormkök/gasolkök, tändare, Powerbank 29000 mh, batterier, vattendunkar som man måste ha till kriser?

Samhället ska fungera så mycket som möjligt även i krig. Det som är samhällsviktigt kommer att prioriteras. Det är viktigt att du inte väntar med din planering. Du ska klara dig själv i minst en vecka.

Pinnat inlägg

Henrik • Det sägs att man bör ha en powerbank för att kunna ladda mobilen och en radio så man kan lyssna på viktiga meddelanden. Men kan SR sända utan ström och fungerar radiomasterna/mobilmasterna utan ström?

Det finns uppdrag till sektorsansvarig myndighet att planera och säkerhetsställa detta. Du ska planera för att kunna ta emot information. Att ha en radiomottagare av något slag.

Pinnat inlägg

Carl • Vid Rysslands invasion av Ukraina, ändrade deras regering snabbt att ingen vapenlicens krävs, smet civila lättare kan bära vapen att försvara sig med. Hur ser du på ett likadant beslut i Sverige för att vi ska bli mer motståndskraftigt?

Vi behöver mer utbildning i folkrätt och krigets lagar. Vilka som är kombattanter tex.

Pinnat inlägg

Karl-Erik Jonsson • Jag undrar om ni vet hur man gjorde på 40 talet. jag var inte så gammal då men jag har fortfarande kvar min inditetsbricka som skickades ut.

Vi tittar på tidigare planer ja.

Pinnat inlägg

Emma • Hur ska jag tänka kring vattenrening? De vattenfilter som säljs är ofta rätt dyra. Hur renar jag vatten effektivt och billigt? Går det att skaffa material och bygga ett eget filter och komplettera med vattenreningstabletter?

Varje kommun har i uppgift att göra nödvattenplanering för sitt geografiska område. Du ska planera för ditt behov av vatten för minst en vecka. Livsmedelsverket har även en nationell stödplanering av vatten.

Pinnat inlägg

Maria • Kan man som äldre räkna med samhällets hjälp vid eventuellt krig?
Min make och jag är 80+ och 90 +.

Om ni klarar er själv utan stöd idag så kommer ni att få planera för att klara er själva även i kris och krig. Annars är det kommunen som beslutar om stödinsatser.

Pinnat inlägg

Sanna • Varför fokuserar man inte på att det är fred i Sverige? Hade man gjort det hade jag känt mig trygg men nu är det tvärt om.

Det är fortfarande fred i Sverige. Vi har beslutat att bygga upp ett nytt totalförsvar. Vi ska planera för det värsta och skaffa oss bättre förutsättningar. Precis som att vi brandskyddsplanerar eller lär oss HLR. Det gör vi förebyggande också.

Pinnat inlägg

Petra i zon 7 • Där vi bor finns inga skyddsrum på många mil. Kan en armerad jordkällare vara en idé som möjligt skydd? Vi kommer bygga en sådan nästa sommar ändå eftersom vi odlar mycket och vi behöver vinterförvaring till grönsakerna .

Det finns inga skyddsrum överallt. De är lokaliserade där det fanns strategiska mål och mycket befolkning.

Toppen att ni ser över er beredskap och planerar för er hemberedskap.

Pinnat inlägg

Pensionär • Hur ska man bunkra livsmedel?
Har man bunkrat upp med tex konserver i en stuga utan el så förstörs maten efter en vinter
Fryser ! Konservburkar sväller och öppnar sig
För dyrt med frystorkat ! Bara för de rika !

Du ska klara dig i minst en vecka. Det är klokare att göra ett omsättningsförråd där du roterar matvarorna i din vardag. Det är då bra om du kompletterar med matvaror som har längre hållbarhet. Mat som ni i er familj tycker om och som ni vet hur man lagar till.

Pinnat inlägg

Johanna • Tre frågor:
- Hur ska man tänka kring bug-out-låda och allmänt hur man ska agera om man tvingas lämna sitt hem?
- Hur ska man göra inköp av mat och betalning av räkningar om det digitala helt slås ut?
- Hur ser beredskapen ut för de olika boenden som finns (LSS, äldrevård, SIS)? Har personalen kunskap och resurser att hantera en krissituation när de i dagsläget knappt klarar vardagen för våra anhöriga?

Det är viktigt att man har en plan för vilka dokument och handlingar man behöver om man behöver utrymma från sitt hem. Att göra en krisryggsäck är inte så dumt. Det har vi ju även sett i samband med skogsbränder och översvämningar. Att man har tänkt innan gör att man handlar klokare i alla kriser.

En viss mängd kontanter uppmanar vi alla att ha hemma.

Alla aktörer har ett ansvar att upprätta kontinuitetsplanering. De som har stödinsater i normaltid ska fortsätta att ha det i kris och krig. Det är varje kommun och arbetsgivares ansvar att planera för detta.

Pinnat inlägg

Martin • De kontanter man enligt MSB ska ha hemma i händelse av exempelvis krig, i vilken valuta ska de vara? Historien visar att i händelse av krig så sjunker den inhemska valutans köpkraft så jag antar därför att MSB menar någon utländsk valuta.

I våra nuvarande informationsmaterial hänvisar vi inte till utländsk valuta utan till inhemsk valuta.

Pinnat inlägg

Helena • . Men svårt för oss som lever på försörjningsstöd. Finns inte att bunkra upp. Då går det åt ifall man har råd.

Ja, det kommer att var olika svårt att uppfylla behovet av hemberedskap. Men alla saker man kan göra spelar roll.

Pinnat inlägg

M Söderman • Jag undrar om det är dags att bunkra livsmedel, bränsle osv alt hur mycket bör ett hushåll på fyra personer ha hemma. Eller ska jag börja lära mig att tälta, vandra och laga mat utomhus? En annan fundering är om Hesa Fredrik. Den signalen hörs inte där jag bor... hur ska jag få förvarning om händelser och meddelanden då?

Alla har vi ett ansvar att vi ska klara oss själva i minst en vecka. Vi ska inte preppa, men vi ska klara våran hemberedskap och våra grundbehov mat, vatten, information, värme och sömn i minst en vecka. Hesa fredrik finns inte överallt idag. Men vi har VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, i TV, Radio och via SMS.

Fundersam • Det råder så stor oro och förberedelser sker, men kommer det att bli krig eller hur vet man om det är krig påväg?

Bränsle för friluftskök • Den mängd bränsle som MSB indirekt rekommenderar, dvs tillräckligt för att klara mat och värme så så länge som förespråkas, är förbjudet att lagra i lägenhet enligt brandförsvaret. Är det MSB eller brandförsvaret man ska lyssna på?

Fundersam • Om beredskapen hos privatpersoner bör ses över, varför kan ni inte göra lite oförberedda småtester ibland för att se hur människors beredskap ser ut? Då kanske samhället får en bättre aning om hur förberett det är och vad som bör förbättras. Eller har ni tips på hur man kan göra det själv som privatperson?

Sofie • Hur skall man förbereda sig rullstolsbunden sjukskriven och inget ekonomiskt utrymme?
Vissa läkemedel får man heller inte hämta ut något ut över. Så det går heller inte ha hämma extra av.

Oskar • Hej!
Skulle du kunna lyfta generellt vad alla olika frivillig-organisationen gör etc?
Har kontaktat FRG i kommunen, men behovet på volontärer är väl rätt stort i de flesta fält?

Om du har en kontakt med FRG, så kan du få mer information där.

Felicia • Hur fungerar det egentligen med skyddsrum? Kan man lita på att de är öppna och iordningställda när man kommer dit. Mitt närmsta skyddsrum ligger i en lägenhetsbyggnad, är det menat för de som bor i den byggnaden eller är det till för alla som kan ta sig dit?

nisse • Hur ska man tänka kring livsmedel som kräver vatten? Basvaror som mjöl är till exempel värdelöst utan vatten. Ska man bara ha "blöta" livsmedel i konserver för att vara bäst förberedd?

Anna • Hur gör man om man bor precis granne med militärbasen vid ett av Sveriges främsta militära mål? Är det överhuvudtaget idé att tänka sig att man kan stanna där vid ett krig? Fram till för något år sedan låg vårt officiella skyddsrum i militärbasen - nu ligger det ca 1 km bort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Angelica funderar om skyddsrum hör hennes fråga i videon:

Kaffe • jag undrar om det är risk att kaffet tar slut om det blir krig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.